Meny

Sykehusene innkaller 35.000 døde pasienter årlig

(Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan ta opp til 80 dager før sykehusene og Nav får vite at en person er død. I mellomtiden innkaller sykehusene de døde til både operasjoner og undersøkelser, til sammen 35.000 i året.

Rundt 35.000 konsultasjoner årlig burde vært avlyst fordi pasienten er død, heter det i en samfunnsøkonomisk analyse laget av Skattedirektoratet. Antallet døde pasienter som kalles inn til undersøkelser, baserer seg på tall fra Helse vest, skriver Aftenposten.

– Dette er bare tallene operasjoner og konsultasjoner som vi vet har gått til spille fordi pasienten er død. Det er sannsynligvis betydelig mørketall, heter det i analysen.

Kostnadene ved å bruke ressurser og krefter på å kalle inn døde personer, er høye.

Hver avlyste konsultasjon koster 1.600 kroner, mens en avlyst operasjon koster 35.000 kroner. Samlet koster innkalling av døde pasienter helsevesenet rundt 60 millioner kroner årlig.

Aftenposten skrev mandag at Skatteetaten har lagt fram et forslag for finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) om å modernisere folkeregisteret, som knaker i fundamentet. En av årsakene er rekordstor innvandring og økt trafikk over grensene. Med et moderne folkeregister kunne opplysningene om dødsfall vært på plass i løpet av en til to dager.

Dersom forslaget får støtte fra regjeringen, vil dette først bli gjennomført i 2020.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus