Flåthen: – Én millimeter fra brudd

LO-leder Roar Flåthen, her under et regionalt møte i Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) mandag. Natt til mandag ble det enighet i lønnsoppgjøret.
Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
LO-leder Roar Flåthen, her under et regionalt møte i Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) mandag. Natt til mandag ble det enighet i lønnsoppgjøret. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

LO-leder Roar Flåthen sier det var på hengende håret at det ble enighet om lønnsoppgjøret. – Det var én millimeter fra konflikt, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flåthen hadde ikke fått så mange timene med søvn etter at det ble enighet ved tretiden natt til mandag, men han var i fullt slag da han på ettermiddagen møtte delegatene på landsmøtet til Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet. Overfor landsmøtet tegnet han det store bildet og listet opp utfordringene for fagbevegelsen framover.

Han sveipet også innom nattens viderverdigheter hos Riksmekleren og fastslo at det ikke ville ha blitt noen avtale uten et ekstra tillegg for de lavtlønte, de som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund, som gjennomførte sitt første lønnsoppgjør som John G. Bernanders etterfølger, sa seg fornøyd og kalte oppgjøret et taktskifte i arbeidet med å sikre konkurranseevnen. Alt i alt skulle hun likevel helst sett at det ble noe billigere for næringslivet.

Les også: Enighet mellom LO, YS og NHO - på overtid

Selvgransking

– Jeg innrømmer at jeg måtte gå noen runder med meg selv for å kunne godta et generelt tillegg på under én krone. Men siden vi fikk såpass uttelling for de lavtlønte, fant vi å kunne inngå en avtale. Dette kommer særlig kvinner til gode, sa Flåthen.

Noen timer på overtid ble partene enige om 75 øre i generelt tillegg og 1,40 kroner ekstra i timen for de lavest lønte. For dem som tjener 365.400 kroner i året eller mindre, betyr dette oppgjøret 2,15 kroner mer i timen.

Flåthen understreket hvor viktig valget i september er for fagbevegelsen og at det er nødvendig å innse hvor den største trusselen kommer fra.

– Hva møter de organiserte fra NNN og ellers i LO hvis Høyre og Frp kommer til makten? De vil radbrekke de offentlige ordningene, bygge ned barrikadene mot sosial dumping og rive ned tollsatsene som gjør at det er mulig å produsere mat i dette landet, hamret LO-lederen.

Les også: Brudd i lønnsoppgjøret mellom LO og NHO

Bolverk

Flåthen framholdt at ikke noe land har så sterkt bolverk mot sosial dumping som Norge og at det er desto mer som står på spill ved dette valget.

– Noen mener den største trusselen er EØS-avtalen, og den debatten får vi i full bredde på LO-kongressen i mai. Jeg må si en borgerlig regjering er det verste som kan skje oss. Den vil rive i stykker Arbeidsmiljøloven. De har forsøkt før, advarte LO-lederen.

Han mener det vil bli flere midlertidig ansatte, større press på arbeidstid gjennom individuelle avtaler ute på arbeidsplassene og svekket innflytelse for verneombud og tillitsvalgte.

Les også: - Nå vrir de seg som ormer borte i NHO

– En regjering av Høyre og Frp vil sette oss mange skritt tilbake. Det vil bli en gedigen maktforskyvning fra arbeidstakere til arbeidsgivere. Vi må ikke ha noen illusjoner om hvordan disse partiene vil opptre hvis de får makt. Det likhetssamfunnet som vi har kjempet i alle år, vil bli undergravd, sa LO-lederen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus