Willoch: Thatcher var målbevisst og modig

Kåre Willoch betegner sin britiske statsministerkollega fra 80-tallet som modig. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Kåre Willoch betegner sin britiske statsministerkollega fra 80-tallet som modig. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch (84) beskriver avdøde Margaret Thatcher som kunnskapsrik, målbevisst, viljesterk og modig

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hun var akkurat den typen politisk leder som Storbritannia trengte i 1979 da hun overtok. Hun førte landet ut av økonomiske og politiske problemer og inn i en varig framgang, sier Willoch til NRK.

Tidligere Høyre-leder Willoch og Thatcher er jevnaldrende og var statsministre på samme tid på begynnelsen av 1980-tallet. De møtte hverandre flere ganger mens de begge ledet hvert sitt land.

– Jeg tror de aller fleste følte at hun på tomannshånd var interessant og hyggelig. I offentlig opptreden og debatt kunne hun jo virke skarpere, for å si det forsiktig, sier Willoch.

Han omtaler Falklandskrigen som et riktig grep av Thatcher, men fremhever også enigheten i 1984 om å avvikle det britiske kolonistyret i Hongkong.

– Hun var det Storbritannia trengte for å komme ut av en nedgangstid. De hadde for store offentlige utgifter og en fagbevegelse som avvek fra den ansvarlighet som vi for eksempel har her i Norge, en streikebølge som truet med å undergrave hele næringslivet. Hun ordnet opp med en motstandskraft som var overraskende og beundringsverdig, sier Willoch.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus