Meny

«Jernkvinnen» som splittet Storbritannia

Et bilde datert 3. desember 2008 viser baronesse Margaret Thatcher ved åpningen av parlamentet i London. Den tidligere britiske statsministeren døde av slag 8. april 2013. Foto: AFP Photo
Et bilde datert 3. desember 2008 viser baronesse Margaret Thatcher ved åpningen av parlamentet i London. Den tidligere britiske statsministeren døde av slag 8. april 2013. Foto: AFP Photo

Margaret Thatcher var en av de mest innflytelsesrike politiske skikkelsene i det 20. århundret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher gikk bort mandag, 87 år gammel.

Arven fra hennes regjeringstid lever videre i dagens Storbritannia på godt og vondt.

– Hennes innflytelse er åpenbart veldig stort. Hun endret det britiske samfunnet fundamentalt på 80-tallet. Den beste måten å oppsummere hennes innflytelse er vel å sitere henne selv, da hun sa at Tony Blair var hennes «største suksess». I det la hun at det britiske arbeiderpartiet Labour var fundamentalt forandret. Etter Thatcher gikk Labour helt bort fra tradisjonell sosialisme, sier rådgiver i den liberale tankesmien Civita, Eirik Løkke, til ABC Nyheter

Les også: Margaret Thatcher er død

Thatchers regjering privatiserte en rekke statseide industriselskap.

– De viktigste grepene hun gjorde som statsminister var å privatisere viktige deler av den britiske økonomien. Hun privatiserte gruvedrift, teleselskap og andre områder som hadde vært statlig eid. Det har man aldri gått tilbake på. Hun greide å gjennomføre irreversible reformer, sier Løkke.

Se også: Slik fikk hun kallenavnet jernkvinnen

– Kritikere vil si at Thatchers program hadde store sosiale kostnader, og at det gikk utover de svakeste og de som hadde minst. Det er det nok sannhet i, på den andre siden var britisk økonomi så skakkjørt at noe måtte gjøres. Thatchers tiltak var hard medisin, og det er nok mange som er uenige med måten det ble gjennomført på. Gruvestreikene eksemplifiserer hvor kontroversielt dette var.

Delte Storbritannia

– Thatcher delte Storbritannia. En av de viktige diskusjonene da filmen «The Iron Lady» kom i 2011 var hvorvidt Thatcher reddet eller ødela landet. Hun var kontroversiell, en veldig tydelig og sterk leder. Man ser ikke lenger denne typen politiker, som har så sterk vilje og står på sin sak selv når de får sterk motstand. Det tilhører i hvert fall sjeldenhetene, sier Løkke.

– Den største skammen man forbinder med Thatcher er at hun skulder ved sto skulder med Pinochet til sin dødsdag. Det er en skamplett på hennes rulleblad. Hun fordømte aldri Pinochet og uttrykte støtte ved flere anledninger, sier Løkke.

Les også: Solberg: – Thatcher blant verdens tøffeste kvinner

– En unik kraft

Også på venstresiden er meningene sterke om Thatcher.

– Thatcher er en unik kraft som inspirasjonskilde for høyresiden over hele Vesten, ved at hun fjernet forestillingen om at arbeiderbevegelsens fremmarsj ikke kunne stoppes. Hun uttrykte hatet mot fellesskapsløsninger høylydt, ved å si at det beste er å «leke butikk» på alle områder, sier Magnus E. Marsdal i stiftelsen Manifest Analyse til ABC Nyheter.

Som statsminister var hun fast bestemt på å reparere landets økonomi ved å redusere statens rolle og styrke det frie markedet.

Les også: Gorbatsjov: – Hun var en stor politiker

Kutt i inflasjonen var sentralt, og regjeringen gjennomførte snart et radikalt budsjett med skatte- og utgiftskutt.

Det ble innført lover for å begrense fagforeningers handlingsrom og privatisere statlige bedrifter.

– Hennes svar var å rulle tilbake fellesskapsløsninger. Det gjorde hun med en ureddhet og intensitet som satte en støkk i arbeiderbevegelsen i mange tiår, sier Marsdal.

– Hun var først og fremst tøff personlig, både internt mot partifeller hun nedkjempet og eksternt mot arbeiderbevegelsen. Likevel var hun bare del av en stor bevegelse som var godt finansiert fra 40-tallet og fremover for det konservative comebacket mot arbeiderbevegelsen. Hun fant ikke opp kruttet selv, men hun var veldig god til å anvende ammunisjonen. Bevegelsen hun kom fra var finansiert av amerikanske og engelske eiere som følte sine interesser truet av arbeiderbevegelsen.

Les også: Willoch: Thatcher var målbevisst og modig

– Thatcher har en stor innflytelse også i Norge. Mange ting vi tar for gitt i dag ble funnet opp av Thatcherregjeringen, for eksempel konkurranseutsetting i kommunene. Mange tror kanskje det er noe som ble funnet opp i Norge, men dette er noe Thatcher innførte. Det var en innovativ høyreside, ikke ny politikk, men ny innpakning, sier Marsdal.

Lang regjeringstid

Den nå avdøde 87-åringen er den første og hittil eneste kvinnen som har vært statsminister i Storbritannia. Hun ga De konservative tre valgseirer og styrte landet fra 1979 til 1990 - den lengste sammenhengende perioden en britisk statsminister har sittet siden tidlig i det 19. århundret.

– Thatcher har et ettermæle som er veldig politisk omstridt. Det knyttes stor konflikt til henne i Storbritannia. Om man står til høyre eller venstre politisk har stor betydning for hvordan man ser på hennes tid ved makten. Thatchers prosjekt gikk ut på å vri Storbritannia langt til høyre og la samfunnet leve med konsekvensene av det. Hun var gjennomgående en leder mange beundret sterkt, men som andre mislikte enda sterkere, sier postdoktor ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Øivind Bratberg, til ABC Nyheter. Han er spesialist på britisk politikk.

Les også: Stoltenberg: Uredd og sterk

– Mange av de store reformene handlet dels om privatisering av tidligere statseid industri, frislipp av pengestrømmer og investeringer og en sterk vekt på at privat investering skulle lønne seg. Det var en høyrebølge med noe sterkere slagkraft enn den vi så i Norge, sier han.

– Bastant

– Så var det samtidig en ganske knallhard politikk utenriks, hun sto veldig hardt på nasjonale interesser, var sterkt antikommunist og skeptisk til deler av EUs prosjekt, som gjorde at hun fikk tilnavnet «Jernkvinnen». Det skyldtes at hun var så bastant og var veldig ideologisk bevisst og bevisst på hva hun ønsket å gjennomføre. Den politikken vi er vant til er kompromiss- og konsensusorientert. Thatcher var ikke interessert i det, men ville gjennomføre sitt prosjekt, punktum. Det lyktes hun med i veldig stor grad, sier Bratberg.

Thatcher satt også ved makten da Storbritannia gikk til krig mot Argentina om Falklandsøyene i 1982.

– En del av arven fra Thatcher ligger i selve den økonomiske modellen. Man fikk en veldig vekst fra slutten av hennes regjeringstid som har vart frem til i dag. I motsetning til tradisjonell industri var mye av veksten i tjenesteytende næringer. At Storbritannia har blitt så mye av et finanssentrum skyldes mye arven fra Thatcher.

– En annen del av arven er store sosiale skiller, sosial fattigdom og underutvikling i deler av Storbritannia som var fremgangsrike som industrisamfunn.

– Dette er et gjennomgående trekk, at Storbritannia er blant landene i Vest-Europa med størst barnefattigdom og størst sosiale skiller. Det er en ganske trist side ved Thatchers ettermæle.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:00 Leteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57 Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:55 Brann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers22:52 Sterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17 Tysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06 Trump: – USA har skutt ned iransk drone22:03 Krabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38 Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43 Fant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39 Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29 Mann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03 Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27 Slik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10 Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59 Revy om norske politikere skaper reaksjoner18:56 Dommer nekter Epstein kausjon18:18 Florida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30 Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22 EU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15 Ingen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09 Taktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49 Marokko-drapsmenn dømt til døden16:46 Flere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33 Parlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29 Kvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54 Slik skal Russland ruste opp15:52 Mann med motorsag pågrepet på Ski15:36 EU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27 – Frp spiller på alle hester14:59 Fannemel sendt til sykehus etter fall14:52 Veterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51 Ukrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31 Sturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26 Amerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08 Italiensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05 Russland tilbyr Tyrkia kampfly13:56 Marokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49 Bergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49 Mann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18 Gigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05 Stor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50 Statlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46 EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11 Kim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10 Mann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02 Sivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41 Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31 UDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30 Kortslutning i russisk atomkraftverk11:00 PSG-talent klar for RB Leipzig10:52 Ny lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49 Microsoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41 NRK mister skøyterettighetene til NENT10:30 Stadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57 Jente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52 Solskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45 Fornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus09:01 Mulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56 Statkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50 Mann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44 Froome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42 Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39 Instagram skjuler antall likerklikk08:27 Ekstrem tørke rammer Nord-Korea08:12 68.000 overdosedødsfall i USA08:11 23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05 Forsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02 Kraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00 Arsenal slo Bayern München i USA08:00 Kraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26 BT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00 Trump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett06:36 Labert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35 Muslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10 Forbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00 Marokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00 Molde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57 Dette skjer i dag05:35 Stadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30 Mange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44 Kvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32 FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30 FBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10 Revy om norske politikere skaper reaksjoner03:51 CNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35 Suzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50 Lærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50 Kongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26 Representantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24 Økende kokainbruk i Bergen00:50 USA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47 Melding om slagsmål med macheter i Oslo00:29 Raja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53 Rumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45 Dropper tiltalen mot Kevin Spacey
Siste nytt
23:00NorgeLeteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57VerdenMeteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:55SportBrann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers22:52SportSterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17VerdenTysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06VerdenTrump: – USA har skutt ned iransk drone22:03NorgeKrabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38VerdenIran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43VerdenFant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39NorgeAdvokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29NorgeMann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03VerdenTrump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27NorgeSlik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10VerdenOverraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59KulturRevy om norske politikere skaper reaksjoner18:56VerdenDommer nekter Epstein kausjon18:18VerdenFlorida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30NorgeKongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22VerdenEU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15NorgeIngen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09SportTaktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49VerdenMarokko-drapsmenn dømt til døden16:46NorgeFlere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33PolitikkParlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29NorgeKvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54PolitikkSlik skal Russland ruste opp15:52NorgeMann med motorsag pågrepet på Ski15:36MotorEU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27Politikk– Frp spiller på alle hester14:59SportFannemel sendt til sykehus etter fall14:52NorgeVeterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51VerdenUkrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31SportSturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26PengerAmerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08VerdenItaliensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05VerdenRussland tilbyr Tyrkia kampfly13:56VerdenMarokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49NorgeBergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49NorgeMann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18VerdenGigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05NorgeStor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50VerdenStatlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46VerdenEU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11NorgeKim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10NorgeMann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02NorgeSivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41VerdenKambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31PolitikkUDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30VerdenKortslutning i russisk atomkraftverk11:00SportPSG-talent klar for RB Leipzig10:52NorgeNy lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49VerdenMicrosoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41SportNRK mister skøyterettighetene til NENT10:30PengerStadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57VerdenJente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52SportSolskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45PengerFornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus09:01NorgeMulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56NorgeStatkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50NorgeMann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44SportFroome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42NorgeRegelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39VerdenInstagram skjuler antall likerklikk08:27VerdenEkstrem tørke rammer Nord-Korea08:12Verden68.000 overdosedødsfall i USA08:11Verden23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05NorgeForsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02PengerKraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00SportArsenal slo Bayern München i USA08:00NorgeKraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26SportBT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00VerdenTrump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett06:36SportLabert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35NorgeMuslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10NorgeForbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00VerdenMarokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00SportMolde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57NorgeDette skjer i dag05:35NorgeStadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30NorgeMange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44NorgeKvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32VerdenFN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30VerdenFBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10NorgeRevy om norske politikere skaper reaksjoner03:51VerdenCNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35SportSuzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50NorgeLærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50VerdenKongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26VerdenRepresentantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24NorgeØkende kokainbruk i Bergen00:50VerdenUSA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47NorgeMelding om slagsmål med macheter i Oslo00:29NorgeRaja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53VerdenRumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45VerdenDropper tiltalen mot Kevin Spacey
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus