Putin: – Korea-krig kan bli verre enn Tsjernobyl

BEKYMRET: Russlands president Vladimir Putin er redd for ytterligere eskalering på Korea-halvøya. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
BEKYMRET: Russlands president Vladimir Putin er redd for ytterligere eskalering på Korea-halvøya. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

President Vladimir Putin sier han er dypt urolig over den stadig mer spente situasjonen på Korea-halvøya. Skulle noe hende, kan resultatet bli langt verre enn Tsjernobyl, advarer han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om de siste hendelsene i Nord-Korea:

* 12. februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning.

* 7. mars svarte FNs sikkerhetsråd med å skjerpe sanksjonene mot landet.

* Nordkoreanske myndigheter svarte med å si opp våpenhvileavtalen som markerte slutten på Koreakrigen i 1953, fra 11. mars.

* Samme dag begynte Sør-Korea og USA en felles militærøvelse. Under øvelsen fløy amerikanske B2-bombefly over den koreanske halvøya, noe som provoserte Nord-Korea.

* 30. mars kunngjorde det nordkoreanske regimet at det hersker en krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea.

* 1. april advarte Sør-Koreas president Park Geun-hye om at enhver nordkoreansk provokasjon raskt vil bli besvart militært.

* 3. mars truet hæren i Nord-Korea USA med et atomangrep.

* Samme dag stengte Nord-Korea grensen for flere hundre sørkoreanske arbeidere som har pendlet til industriparken i Kaesong.

* Nord-Korea har ifølge amerikanske tjenestemenn den siste uka fraktet rakettutstyr til østkysten.

Tsjernobyl-ulykken i 1986 er den hittil alvorligste atomkraftulykken i verden. Ifølge Putin kan en væpnet konflikt på Korea-halvøya føre til større ødeleggelser.

– Jeg vil ikke holde det hemmelig at vi er engstelige for opptrapping på den koreanske halvøy, sa Putin på en felles pressekonferanse med Tyskland statsminister, Angela Merkel, mandag.

– Og hvis, Gud forby, noe skulle skje, kommer Tsjernobyl-ulykken til å virke som et eventyr. Er det en slik trussel, eller er det ikke? Jeg tror det, fastslo Putin.

Presidenten roste USAs avgjørelse om å utsette en planlagt rakettprøve i helgen, for å unngå unødvendig provokasjon.

– Jeg synes vi alle skal takke USAs ledere for denne avgjørelsen. Jeg håper våre nordkoreanske kolleger anerkjenner det og at alle roer seg ned og begynner å samarbeide for å få stanset situasjonen.

Siste: – Det er ikke snakk om det blir krig eller ikke, men om når

Industripark

Nord-Korea har i tillegg til å true med atomangrep, blokkert industriparken Kaesong for sørkoreanske arbeidere. Mandag ble det klart at landet vil trekket ut alle de 53.000 nordkoreanske arbeiderne fra parken.

De sørkoreanske fabrikkene ligger 10 kilometer inne på nordkoreansk territorium og har vært en beskjeden, men viktig kilde til utenlandsk valuta for Nord-Korea.

Samarbeidet har dessuten vært et viktig kontaktpunkt mellom nord og sør. Industriparken blir nå stengt midlertidig.

Les også: Frykter det kan bli den verste krigen siden andre verdenskrig

Atomtest?

Nord-Korea har i flere uker rettet en kraftig krigsretorikk mot Sør-Korea og USA. Sørkoreanske regjeringskilder kunne mandag opplyse at det er observert aktivitet ved et nordkoreansk atomanlegg, noe som kan tyde på at Nord-Korea forbereder en atomtest.

Ifølge Sør-Koreas forsvarsdepartement er det foreløpig vanskelig å trekke noen slutninger om hva som foregår.

– Vi har fått klarlagt at det ikke er noen uvanlige aktiviteter som tyder på at det vil bli gjennomført en atomprøvesprengning, sier departementets talsperson Kim Min-seok.

Landets samlingsminister Ryoo Kihi-jae sier at Sør-Korea forsøker å finne ut om Nord-Korea gjør reelle forberedelser til en atomtest eller om aktiviteten er et spill for å legge mer press på Sør-Korea og USA.

Les også: USA tror Nord-Korea snart vil avfyre rakett

Larsen til Sør-Korea

Statssekretær Torgeir Larsen (Ap) var mandag på vei til Sør-Korea. Besøket har vært planlagt lenge, og skal i utgangspunktet dreie seg om økonomi. Men også sikkerhetssamtaler står på programmet.

– Det er viktig for meg å uttrykke solidaritet med Sør-Korea og få høre deres vurderinger av situasjonen, sier Larsen til NTB på telefon fra Shanghai, på vei til Busan helt sørøst på den koreanske halvøya.

Les også: Castro advarer Nord-Korea mot atomkrig

– Vi følger situasjonen med uro, samtidig som vi må vokte oss for å overreagere. Men det er klart situasjonen er svært alvorlig når et land med et uforutsigbart reaksjonsmønster truer med å bruke atomvåpen. Og da er det viktig at verden reagerer forutsigbart, tilføyer han.

Et av formålene med besøket er å bidra til å styrke kontakten med norsk næringsliv i Sør-Korea. Landet har seilt opp til å bli en meget viktig handelspartner for Norge, og mandag møter Larsen representanter for norsk næringsliv i Busan. Det bor rundt 1.000 nordmenn i Sør-Korea.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus