Moren skal besøke Tjostolv Moland i Kongo

NY TUR: Mathilde Moland skal til Kongo for å besøke sønnen Tjostolv Moland. Her fra et møte i 2010. (Arkivfoto: NTB scanpix)
NY TUR: Mathilde Moland skal til Kongo for å besøke sønnen Tjostolv Moland. Her fra et møte i 2010. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Mathilde Moland reiser om kort tid til Kongo for å besøke sønnen Tjostolv. Sammen med Joshua French har han sittet fengslet i snart fire år, dømt for å ha drept sin kongolesiske sjåfør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moland sier til Fædrelandsvennen at hun snakker med sønnen nesten hver søndag, men det er nærmere tre år siden sist hun så ham. To ganger tidligere har hun besøkt Moland (32) og French (31) i fengselet.

– Når folk har spurt meg om jeg ikke snart skal reise ned igjen, har jeg svart at det ikke er nødvendig, for han kommer snart hjem. Men slik har det ikke blitt, sier Mathilde Moland. Hun reiser til fengselet i Kinshasa 21. april, opplyser familiene på French og Molands støtteside.

Nye krav fra Kongo

French og Moland har vært fengslet siden mai 2009, og tre rettsinstanser har dømt dem til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Den siste dommen, fra juni 2010, ble ikke anket i håp om å få til en rask soningsoverføring til Norge.

Ifølge Dagbladet krevde Kongos president Joseph Kabila at mennene ikke må bli sluppet fri om de overføres til Norge eller Storbritannia, da han i påsken fikk besøk av Storbritannias utenriksminister William Hague.

– Kabila sa at en forutsetning for en avtale om soningsoverføring, vil være at Norge eller Storbritannia kan garantere for lengden på en soning etter at de overføres fra Kongo, sier mennenes advokat Hans Marius Graasvold. En soningsoverføring kan bety juridiske vanskeligheter fordi en kongolesisk dødsdom ikke kan konverteres til norske forhold.

Utenriksdepartementet arbeider for å løse den fastlåste situasjonen, men det er Justisdepartementet som er ansvarlige for å inngå avtaler om soningsoverføring.

– Vi jobber kontinuerlig for å få Moland og French benådet eller overført til Norge, sier underdirektør Frode Andersen i UD til NTB.

Les også: – Misbruker bistandspenger for å hjelpe Moland og French

– Lukter død og fordervelse

Det er ikke lagt opp til noe møte med kongolesiske myndigheter på den forestående turen Mathilde Moland tar sammen med sjømannsprest Knut Lyngseth.

– Når jeg reiser sammen med ham, føler jeg meg tålelig trygg, men det er ingen feriereise, for å si det slik, sier Moland. På familienes støtteside forteller Kari Hilde French at soningsforholdene er verre enn noen gang, etter at fengselet har tatt imot 200 nye fanger etter et opprør sør i Kongo.

– I korridoren utenfor cella til Joshua og Tjostolv er det fremdeles sårede opprørere. Det lukter død og fordervelse, og de hygieniske forholdene er slik at det er umulig for oss å tenke oss det, skriver hun.

Sjømannsprest Lyngseth har besøkt de to fangene en rekke ganger, senest i februar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus