Frykter angrep fra Nord-Korea på onsdag

Sørkoreanske myndigheter tror fienden i nord gjør seg klar for en rakettoppskyting denne uka. Samtidig skaper en fersk video fra Nord-Korea ytterligere bekymring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om de siste hendelsene i Nord-Korea:

* 12. februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning.

* 7. mars svarte FNs sikkerhetsråd med å skjerpe sanksjonene mot landet.

* Nordkoreanske myndigheter svarte med å si opp våpenhvileavtalen som markerte slutten på Koreakrigen i 1953, fra 11. mars.

* Samme dag begynte Sør-Korea og USA en felles militærøvelse. Under øvelsen fløy amerikanske B2-bombefly over den koreanske halvøya, noe som provoserte Nord-Korea.

* 30. mars kunngjorde det nordkoreanske regimet at det hersker en krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea.

* 1. april advarte Sør-Koreas president Park Geun-hye om at enhver nordkoreansk provokasjon raskt vil bli besvart militært.

* 3. mars truet hæren i Nord-Korea USA med et atomangrep.

* Samme dag stengte Nord-Korea grensen for flere hundre sørkoreanske arbeidere som har pendlet til industriparken i Kaesong.

* Nord-Korea har ifølge amerikanske tjenestemenn den siste uka fraktet rakettutstyr til østkysten.

Mandag bekreftet Sør-Korea at nye rapporter kan tyde på at nabolandet forbereder en ny kjernefysisk test.

Samme dag sendte Nord-Koreas nyhetskanal et innslag hvor militærhunder får beskjed om å drepe en dokke av Sør-Koreas forsvarsminister.

Bildene viser også at de skyter på en blink av samme person.

– Det er ikke snakk om det blir krig eller ikke, men om det blir i dag eller i morgen, lyder den skremmende beskjeden fra en offiser i videoen.

Siste: Nord-Korea forbereder ny atomvåpentest

Lover grusom hevn

En talskvinne for Sør-Koreas president Park Geun-hye, sier ifølge nyhetsbyrået AP at dette kan tyde på at nabolandet planlegger en rakettoppskyting rundt onsdag.

Til tross for at landet i sør har svært lite konkret informasjon om hva som foregår bak «jernteppet» til Kim Jong-un, tas likevel alle forbehold.

Til CNN lover Kim Haeng, talskvinne for president Geun-hye, at Nord-Korea må betale en høy pris ved et eventuelt angrep.

– Til nå har vi ikke avdekket noe unormalt, men hvis det bryter ut krig kan vi forsikre om at Sør-Korea vil gjengjelde med et omfattende motangrep, lyder advarselen.

Les også: Frykter det kan bli den verste krigen siden andre verdenskrig

Har satt dato

Også USA har nylig uttrykt bekymring for den spente sitausjonen på halvøya.

Forrige uke uttalte amerikanske myndigheter at de frykter Nord-Korea vil avfyre en rakett i nær fremtid, basert på etterretning skaffet til veie av CIA.

Les også: USA tror Nord-Korea snart vil avfyre rakett

Så fulgte Nord-Korea opp med å be landets ambassader om å evakuere landet fredag, fordi de ikke lenger kunne garantere for deres sikkerhet etter onsdag 10. april.

Den oppfordringen var det knapt nok noen som fulgte. Dermed fortsetter det som den siste tiden har utviklet seg til å bli et komplisert spill av trusler og advarsler, der ingen av partene helt vet hvor de har hverandre.

– USA har skylden

Leder i Vennskapsforeningen Norge-Korea, Torstein Engelskjøn, uttalte lørdag til ABC Nyheter at det er USA som er hovedgrunnen til spenningene man ser på den koreanske halvøya.

– Nord-Korea er nedkjørt på grunn av boikottiltak, det er bare Kina som leverer en del varer til dem. Denne mangeløkonomien gjør det veldig vanskelig for landet å utvikle seg. Nord-Korea var frem til 1994 et overskuddsområde blant annet på mat, forklarte han.

- Nå er de i en veldig trengt situasjon, blant annet på grunn av disse latterlige restriksjonene. Man prøver å få dem i kne med internasjonale sanksjoner og boikott, og FN-vedtak som nordkoreanske myndigheter kritiserer sterkt, sa Engelskjøn.

– Jeg anser USA som hovedfaktoren for at det er spenninger i Korea, slo han fast.

Trykk her å lese hele intervjuet med Engelskjøn

Psykologisk spill

I et intervju i ABC Nyheter torsdag karakteriserte leder i Forsvarets høgskoles mediegruppe, kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen, det som nå foregår som et omfattende psykologisk spill, hvor kunsten er å balansere på randen av krig.

– Kim Jong Un og hans regime kjører på noe voldsomt, og det er en spiral som stiger veldig fort og veldig høyt. Hele Den koreanske halvøy er som en kruttønne, og det skal bare en liten gnist til for å fyre av, sa Bøe-Hansen.

Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) er enig i vurderingen.

– Ingen av partene vil ha krig men vi er vitne til et høyt spill som kan komme ut av kontroll, sier Lodgaard til NRK.

Les også: Castro advarer Nord-Korea mot atomkrig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus