Hæren skal ha avlyttet sivile samtaler

ULOVLIG: En egen bataljon for etterretning i Forsvaret skal ha avlyttet sivile samtaler, under trening. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
ULOVLIG: En egen bataljon for etterretning i Forsvaret skal ha avlyttet sivile samtaler, under trening. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)

Etterretningsbataljonen til Forsvaret skal ha avlyttet sivile samtaler, som skips- og flysamband under trening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den påståtte tappingen av sivile samband skal ha skjedd blant annet mot skipstrafikk og flytrafikk.

Treningen skal ha gått ut på å fange opp samtaler, lagre dem og kartlegge hva som ble sagt.

Det får VG opplyst fra flere uavhengige kilder.

De som har gjennomført disse øvelsene er eksperter på elektronisk krigføring fra Etterretningsbataljonen – såkalte EK-operatører. Etterretningsbataljonen ble opprettet i 2001 for å samle opp det som drives av etterretning i Hæren.

Les også: PST ber om utvidet fullmakt til avlytting

Kommunikasjonssjefen i Hæren sier til VG om opplysningene stemmer er det et klart brudd på regelverket.

– Dersom VGs opplysninger stemmer, så er dette et klart brudd på regelverket til Forsvaret, sier kommunikasjonssjef i Hæren, Marianne Øiahals.

– Hæren driver ikke med avlytting av sivile samband. Vi har et regelverk, og det følger vi til punkt og prikke. Det er alvorlig hvis VGs anonyme kilder har brutt loven, sier hun.

– De anonyme kildene kan ikke skylde på en overordnet hvis han selv har brutt norsk lov. Det ble det vel tydelig konkludert med i rettsoppgjøret etter andre verdenskrig, sier Øiahals.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus