Frykter at Nord-Korea vil teste atomvåpen igjen

NYE TRUSLER: Kim Jong-un og Nord-Korea rasler med atomsablene - igjen. (Arkivfoto: AP)
NYE TRUSLER: Kim Jong-un og Nord-Korea rasler med atomsablene - igjen. (Arkivfoto: AP)

Nord-Korea, som i flere uker har rettet en kraftig krigsretorikk mot Sør-Korea og USA, ser ut til å forberede en fjerde kjernefysisk test, ifølge den sørkoreanske regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om de siste hendelsene i Nord-Korea:

* 12. februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning.

* 7. mars svarte FNs sikkerhetsråd med å skjerpe sanksjonene mot landet.

* Nordkoreanske myndigheter svarte med å si opp våpenhvileavtalen som markerte slutten på Koreakrigen i 1953, fra 11. mars.

* Samme dag begynte Sør-Korea og USA en felles militærøvelse. Under øvelsen fløy amerikanske B2-bombefly over den koreanske halvøya, noe som provoserte Nord-Korea.

* 30. mars kunngjorde det nordkoreanske regimet at det hersker en krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea.

* 1. april advarte Sør-Koreas president Park Geun-hye om at enhver nordkoreansk provokasjon raskt vil bli besvart militært.

* 3. mars truet hæren i Nord-Korea USA med et atomangrep.

* Samme dag stengte Nord-Korea grensen for flere hundre sørkoreanske arbeidere som har pendlet til industriparken i Kaesong.

* Nord-Korea har ifølge amerikanske tjenestemenn den siste uka fraktet rakettutstyr til østkysten.

Sør-Koreas samlingsminister, Ryoo Kihl-Jae, bekreftet mandag at aktivitet ved Nord-Koreas atomanlegg tyder på at en ny test kan være på trappene.

– Det har nylig vært aktivitet av både kjøretøy og personell ved den sørlige tunnelen ved Punggye-ri. Situasjonen er lik den vi så foran den tredje kjernefysiske testen, sier en anonym regjeringskilde til avisa JoongAng Ilbo. Punggye-ri er Nord-Koreas testsenter.

Mandag bekreftet samlingsminister Ryoo i nasjonalforsamlingen at det spekuleres på en ny test.

– Det er tegn på dette, sa ministeren, som nektet å gå i detalj av hensyn til nasjonal sikkerhet.

– Vi forsøker å finne ut om dette er reelle forberedelser eller kun et spill for å legge mer press på oss og USA, sa samlingsministeren.

Les også: Frykter det kan bli den verste krigen siden andre verdenskrig

Gjengjeldelsesplan

Samtidig skriver New York Times (NYT) mandag at USA og Sør-Korea er blitt enige om en gjengjeldelsesplan som svar på Nord-Koreas utspill og handlinger.

Svarene er ment å hindre en oppskalering av konflikten til en krig, følge NYT.

Nord-Korea viser imidlertid ingen tegn på å forberede sin hær, som består av 1,2 millioner mann, på krig. Det kan dermed, ifølge Reuters, tyde på at de krasse truslene som er blitt framsatt de siste ukene, er ment å styrke statsleder Kim Jong-uns posisjon i landet. Han tok over etter sin far, som døde i desember 2011.

Les også: Castro advarer Nord-Korea mot atomkrig

Feiring

Før helgen opplyste nordkoreanske myndigheter ambassadene i Pyongyang at de ikke kan garantere for deres sikkerhet fra onsdag, men ingen diplomater ser ut til å ha evakuert fra den nordkoreanske hovedstaden.

Analytikerne er opptatt av om unge Kim har planer om å sende opp en rakett 15. april, som er fødselsdagen til bestefaren hans, Kim Il-sung.

Den dagen pleier å markeres med massefeiring, nasjonalistisk begeistring og demonstrasjoner av militærmakt.

Les også: «Bomber» Washington i ny propagandavideo

Sanksjoner

I midten av februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning, og verdenssamfunnet fordømte hendelsen. En rekke sanksjoner ble innført mot det nordkoreanske regimet. Men siden da har nordkoreanerne forsterket sin krigsretorikk, og forrige uke kunngjorde Nord-Korea at det hersker en krigstilstand på den koreanske halvøya.

Regimet har også truet med å angripe USA med atomvåpen, og har overført raketter til en base på østkysten.

Eksperter enes imidlertid om at Nord-Korea trolig er flere år unna å ha utviklet raketter som har rekkevidde nok til å treffe USA, selv om de trolig har raketter som kan nå Japan eller Guam, der USA har en stor base.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus