USA utsetter rakettprøve for ikke å provosere

En sørkoreansk soldat på grensa mellom Sør-Korea og Nord-Korea, der veien til industriparken Kaesong er stengt. Foto: Lee Jae-won / Reuters / NTB scanpix.
En sørkoreansk soldat på grensa mellom Sør-Korea og Nord-Korea, der veien til industriparken Kaesong er stengt. Foto: Lee Jae-won / Reuters / NTB scanpix.

For å unngå å provosere Nord-Korea har USA besluttet å utsette en lenge planlagt prøveutskyting av en rakett i California neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en logisk, fornuftig og ansvarlig beslutning, sa en høyt rangert tjenestemann i forsvarsdepartementet lørdag.

Den langtrekkende Minuteman-raketten skulle vært skutt ut over havet fra Vandenberg-basen i California, men fordi øvelsen kan misforstås i den spente situasjonen som råder, har forsvarsminister Chuck Hagel utsatt den til neste måned.

USA er bekymret for at utskytingen kunne bli feiltolket av regimet i Nord-Korea og føre til ytterligere opptrapping av krisen.

Les også: – USA har skylden for spenningene

– Ingen troppebevegelser

Storbritannia oppfordrer til besinnelse i den spente situasjonen på Korea-halvøya. Det er ingen tegn til forflytning av Nord-Koreas styrker.

– Det er viktig å understreke at vi de siste dagene og de siste ukene ikke har sett noen forandringer i det som skjer i det nordkoreanske samfunnet. Vi har ikke kunnet observere det, sa utenriksminister William Hague til BBC søndag.

– Vi har ikke sett noen omplassering av styrker eller ny plassering av bakkestyrker som man kunne komme til å se i en periode foran et militært angrep eller en full krig, understreket han.

Amerikanske eksperter har for noen dager siden pekt på det samme.

Hague sa at det likevel er all grunn til å være oppmerksom på grunn av mulige misforståelser fra Nord-Korea. Blant annet påpekte han faren for at Nord-Korea tror på det han kalte «sin egen paranoide retorikk».

Les også: Britene ser ingen troppebevegelser i Nord-Korea

Sveits?

Sveits tilbyr seg å forsøke å megle i striden med Nord-Korea. En talskvinne for det sveitsiske utenriksdepartementet tok for kort tid siden kontakt med nordkoreanske myndigheter, men det foreligger ingen konkrete planer om samtaler.

– Sveits er villig til å bidra til en nedtrapping av situasjonen på den koreanske halvøya og til å finne en løsning hvis partene ønsker det, sier hun.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un tilbrakte flere år på skole i Sveits, under et annet navn.

Les også: Turister sier situasjonen i Nord-Korea er normal

Kina advarer

Kina har bedt Nord-Korea trygge kinesiske diplomaters sikkerhet, ifølge pressetalsmann Hei Long i Kinas utenriksdepartement.

Kinas utenriksminister Wang Yi har hatt en telefonsamtale med FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

– Vi er imot provoserende ord og handlinger fra enhver part i regionen, og vi vil ikke tillate problemskaping på Kinas dørstokk, skal Wang ha sagt i en uvanlig skarp kommentar.

Krigstilstand

Nord-Korea kunngjorde i forrige uke at det nå hersker krigstilstand på den koreanske halvøya. Regimet har også truet med å angripe USA med atomvåpen, har overført raketter til en base på østkysten, blokkert grensa til industriparken Kaesong og bedt diplomater i Pyongyang evakuere på grunn av krisen.

Les også: Frykter det kan bli den verste krigen siden andre verdenskrig

Likevel beskylder Nord-Korea USA og Sør-Korea for å opptre provoserende med sin årlige militærøvelse i Sør-Korea, og USA frykter nå at enhver handling kan feiltolkes og gjøre situasjonen verre.

Feire bestefar?

Analytikerne er opptatt av om unge Kim Jong-un har planer om å sende opp en rakett 15. april, som er fødselsdagen til bestefaren hans, Kim Il-sung.

Den dagen pleier å markeres med massefeiring, nasjonalistisk begeistring og demonstrasjoner av militærmakt.

Ingen eksperter regner med at Nord-Korea har raketter som kan nå USA med atombomber, selv om de trolig har raketter som kan nå Japan eller Guam, der USA har en stor base.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus