Scandinavian Star-gruppa anmelder Busch

Terje Bergsvåg er nestlederen i faggruppa som lørdag la fram nye beviser om det de mener er mordbrann på Scandinavian Star. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
Terje Bergsvåg er nestlederen i faggruppa som lørdag la fram nye beviser om det de mener er mordbrann på Scandinavian Star. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.

Stiftelsen som i helga la fram omfattende materiale om Scandinavian Star-brannen, vil ha etterforskningen vurdert av noen andre enn riksadvokat Tor-Aksel Busch. Derfor anmelder de både ham og påtalelederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokat Tor-Aksel Busch avviste senest i fjor et krav om å gjenoppta etterforskningen av skipsbrannen. 159 mennesker omkom i det Stiftelsen Etterforskning Av Mordbrannen Scandinavian Star mener var en mordbrann.

Søndag tok de avgjørelsen om å anmelde to av påtalemyndighetens sentrale personer i saken.

– Vi har ingen tro på at Busch vil bli dømt for noe i denne saken, men hensikten er å sette ham sjakk matt. Det er han som har håndtert alle deler av etterforskningen og gjenopptakelsesbegjæringene, og vi håper at vårt materiale blir vurdert av andre øyne, sier nestleder Terje Bergsvåg til NTB.

De mener også daværende påtaleleder Nicolai Bjønness bevisst har løyet for offentligheten, og sabotert etterforskningen. Advokaten, som i dag driver privat praksis, opplyser til NTB at han ikke vil kommentere anmeldelsen.

– Manglet ressurser

Faggruppa mener påtalemyndigheten talte mot bedre vitende da den konkluderte med at en dansk lastebilsjåfør som døde i brannen, sto bak.

– Hele etterforskningen har alvorlige mangler. Busch uttalte også den gang at det ikke sto på ressurser i etterforskningen, men vi dokumenterer at mangel på ressurser og mandat hindret SINTEF-granskerne som undersøkte brannen, sier advokat Erling Hansen i stiftelsen.

Les også: Brannslukker på Scandinavian Star krever ny etterforskning

SINTEF-etterforsker Øystein Meland har også uttalt seg i forbindelse med framleggingen om at de hadde manglende mandat til å følge hele brannforløpet.

– Det dukket opp andre tråder underveis. Disse var det ikke ressurser eller mandat til å gjøre noe med den gangen, sier han til NRK søndag.

Nærmer seg foreldelse

Gruppa skal de nærmeste dagene jobbe med utformingen av anmeldelsene, og tar sikte på å få levert dem i løpet av kommende uke.

Les også: «Scandinavian Star-saken svært stygg»

Bergsvåg mener også at Busch har brukt altfor lang tid på å behandle tidligere begjæringer om ny etterforskning.

– Det har tatt opp mot ett år å få svar, og vi ser det som meningsløst å eventuelt ha et nytt møte med ham. Nå er det to år til denne saken er foreldet, så det haster med å få saken vurdert av noen andre, sier han.

Politiet skal vurdere

Når det gjelder den omfattende bevismengden gruppa har levert for å få etterforskningen gjenopptatt, har Oslo politidistrikt ikke tatt noen avgjørelse.

Politimester Hans Sverre Sjøvold tok fredag kontakt med Gisle Weddegjerde, som er skipsfaglig ekspert i stiftelsen. Lørdag opplyste gruppa til NTB at han allerede i den samtalen hadde initiert et møte. Nå går de tilbake på dette.

– De han sa, var at de skulle begynne å se på saken over helgen, og så komme tilbake til oss, sier Weddegjerde til NTB.

Oslo politidistrikt vil ikke gi ytterligere kommentarer i saken før de har fått drøftet den internt. Pressesjef Unni Grøndal sier at anmeldelser av polititjenestemenn trolig blir behandlet av Spesialenheten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus