Kerry sier at Iran-dialog har en ende

USAs utenriksminister John Kerry på en pressekonferanse i Istanbul søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix
USAs utenriksminister John Kerry på en pressekonferanse i Istanbul søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Dialogen med Iran om landets atomprogram vil fortsette, men ikke uten ende, slår USAs utenriksminister fast. Israel sier at Iran bare prøver å vinne tid til mer anriking av uran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er ikke en uendelig prosess, sa Kerry om Iran-dialogen da han søndag kom til Istanbul som første stopp på en ti dager lang rundreise til Midtøsten, Europa og Asia.

Ifølge Kerry er president Barack Obama engasjert og fortsatt for at dialogen skal gå videre til tross for det han omtalte som den kompliserende faktoren som presidentvalget i Iran i juni representerer.

– Diplomati er en smertefull oppgave, en oppgave for de tålmodige, tilføyde Kerry.

Samtalene med Iran ble avsluttet i Almaty i Kasakhstan lørdag uten resultat. Noe nytt møte er ikke avtalt.

– Uthaling

Israel anklager Iran for ikke å føre reelle forhandlinger om landets atomprogram, men i stedet å bruke internasjonale samtaler til å trekke ut tiden. Det sier Israels minister for strategiske spørsmål, Yuval Steinitz, til israelsk kringkasting søndag.

– Iran trekker samtalene ut med hensikt for å kunne fortsette anrikingen av uran, sier Steinitz.

Han oppfordrer verdenssamfunnet og stormaktene til å gi Iran en klar frist for når forhandlingene må være slutt.

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har tidligere vært inne på det samme.

– Det er betydelig trenering og veldig mange omveier. Mye tyder på at Iran bare arbeider for å kjøpe seg tid. De har en slags prosess gående med IAEA, men man kommer ikke fremover, sa han til NTB i februar.

– Og mens det skjer, har de tid til å drive med ting i det skjulte. De sørger for at verdens oppmerksomhet er på selve prosessen, hvor det skjer lite. Og hva skjer da på de stedene man ikke har kontroll med?

Nedslående

Verdens stormakter og iranske myndigheter står langt fra hverandre i forhandlingene om Irans atomprogram, ifølge EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

– I to dager har vi hatt lange og intensive diskusjoner om de sakene som tas opp i vårt tillitsbyggende forslag. Det ble klart at vi fortsatt står langt fra hverandre, sa hun lørdag.

Også Russland slo fast at stormaktene og Iran ikke hadde klart å oppnå en felles forståelse av striden om atomprogrammet. Den russiske forhandleren Sergej Rjabkov sa likevel at forhandlingene «definitivt har tatt et skritt fremover».

Kjente toner

Fra Irans sjefforhandler Saeed Jalili var det kjente toner etter det siste møtet. Han sa at det er en viss avstand mellom partene, men at det nå er opp til verdens stormakter å demonstrere vilje til å ta passende tillitsbyggende skritt.

– Vi la fram vår handlingsplan, og motparten var ikke rede og ba om noe tid til å studere forslagene, sa Jalili.

Vestlige stormakter frykter at Iran skal utvikle atomvåpen, men iranerne selv sier de bare har fredelige hensikter med sitt atomprogram.

Jalili gjentok at Iran har rett til å anrike uran, enten til 5 prosent eller 20 prosent. Men han la til at nettopp urananrikning kan være et tema for tillitsskapende samarbeid. Stormaktene må vinne det iranske folkets tillit i atomsamtalene, sa sjefforhandleren.

Krigsfare

Møtet fredag og lørdag var en oppfølging av et tilsvarende møte i februar.

Striden om Irans atomprogram kan i verste fall føre til en krig der USA eller Israel, eller begge, forsøker å ødelegge Irans kjernefysiske anlegg.

Det er de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd, USA, Kina, Russland, Frankrike og Storbritannia, og i tillegg Tyskland, som deltar i samtalene med Iran. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus