Kampen om ørene fortsetter hos Riksmekleren

Partene i arbeidslivet startet lørdag meklingen hos Riksmekleren. Til høyre på bildet LO-leder Roar Flåthen, NHO-sjef Kristin Skogen Lund, riksmekler Kari Gjesteby og mekler Dag Nafstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Partene i arbeidslivet startet lørdag meklingen hos Riksmekleren. Til høyre på bildet LO-leder Roar Flåthen, NHO-sjef Kristin Skogen Lund, riksmekler Kari Gjesteby og mekler Dag Nafstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Partene i arbeidslivet er i gang med siste etappe i lønnsforhandlingene. Busstransport, fly fra Gardermoen, oljebransjen og skipsverft kan rammes fra mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsekvenser av streik

* Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) må i mål med to oppgjør innen midnatt søndag; med Landsorganisasjonen (LO) og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).

* Hvis riksmekler Kari Gjesteby ikke får forhandlingene i havn, går 17.000 arbeidere, hvorav 15.500 LO-medlemmer, ut i streik fra mandag morgen.

* YS har tatt ut 1.250 bussjåfører, noe som vil stoppe en stor del av busstransporten i Oslo og Midt-Norge.

* Flyene på Gardermoen blir stående fordi de ikke får fylt drivstoff. Cateringtjenestene kan også stoppe opp.

* En rekke offshore- og skipsverft på Vestlandet blir rammet. Det samme kan leveransen av øl og mineralvann til butikkene bli.

* Oljebransjen kan også bli rammet, da ansatte ved to forsyningsanlegg er tatt ut i streik. Det kan etter få dager medføre at flere enn 20 plattformer som mottar forsyninger fra Mongstad Base og Vestbase, må stenge ned virksomheten.

* LO har også tatt ut medlemmer innenfor blant annet veibygging, kontortjenester, sjøfart og strømselskaper.

* Årets lønnsforhandlinger er et mellomoppgjør. Det betyr at partene i stor grad bare diskuterer lønn, og ikke andre prinsipielle forhold.

* Mellomoppgjørene går sjelden til mekling og enda sjeldnere til streik. Det er ti år siden Riksmekleren sist måtte bidra til å finne en løsning, og forrige streik var i 1981, ifølge Aftenposten.

(Kilder: NTB, YS , LO )

15.500 LO-medlemmer og om lag 1.500 medlemmer i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) tas ut i streik hvis forhandlingslederne ikke kommer til enighet med NHO-leder Kristin Skogen Lund på den andre siden av bordet.

Partene, gikk hver til sitt tidlig lørdag kveld, og møttes igjen hos riksmekler Kari Gjesteby klokken 12 søndag.

Les også: LO varsler streik

Sjelden mekling

Årets lønnsforhandlinger er et mellomoppgjør, som i hovedsak dreier seg om lønnstillegg.

Det er sjelden mellomoppgjørene går til mekling, og enda sjeldnere at det resulterer i streik.

Men hvis det skjer, vil det blant annet merkes med at en stor del av busstransporten i Oslo og Midt-Norge stopper opp. Flytrafikken på Gardermoen kan også rammes av drivstoffmangel.

Tilbyr 50 øre

For oljebransjen betyr en streik forsyningsstopp til 20 plattformer i Nordsjøen. 5.000 ansatte på offshore- og skipsverft på Vestlandet er også tatt ut.

Les også: Flytrafikken på Gardermoen kan stå fra mandag

De ordinære forhandlingene brøt sammen før påske. Bruddet skal ha kommet da LO ikke ville fire på sitt krav om 1 krone ekstra i timen, og 3 kroner til de lavtlønte.

NHOs siste tilbud skal ha vært 50 øre i timen i lønnsøkning. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus