Kampen om ørene fortsetter hos Riksmekleren

Partene i arbeidslivet startet lørdag meklingen hos Riksmekleren. Til høyre på bildet LO-leder Roar Flåthen, NHO-sjef Kristin Skogen Lund, riksmekler Kari Gjesteby og mekler Dag Nafstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Partene i arbeidslivet startet lørdag meklingen hos Riksmekleren. Til høyre på bildet LO-leder Roar Flåthen, NHO-sjef Kristin Skogen Lund, riksmekler Kari Gjesteby og mekler Dag Nafstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partene i arbeidslivet er i gang med siste etappe i lønnsforhandlingene. Busstransport, fly fra Gardermoen, oljebransjen og skipsverft kan rammes fra mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Konsekvenser av streik

* Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) må i mål med to oppgjør innen midnatt søndag; med Landsorganisasjonen (LO) og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).

* Hvis riksmekler Kari Gjesteby ikke får forhandlingene i havn, går 17.000 arbeidere, hvorav 15.500 LO-medlemmer, ut i streik fra mandag morgen.

* YS har tatt ut 1.250 bussjåfører, noe som vil stoppe en stor del av busstransporten i Oslo og Midt-Norge.

* Flyene på Gardermoen blir stående fordi de ikke får fylt drivstoff. Cateringtjenestene kan også stoppe opp.

* En rekke offshore- og skipsverft på Vestlandet blir rammet. Det samme kan leveransen av øl og mineralvann til butikkene bli.

* Oljebransjen kan også bli rammet, da ansatte ved to forsyningsanlegg er tatt ut i streik. Det kan etter få dager medføre at flere enn 20 plattformer som mottar forsyninger fra Mongstad Base og Vestbase, må stenge ned virksomheten.

* LO har også tatt ut medlemmer innenfor blant annet veibygging, kontortjenester, sjøfart og strømselskaper.

* Årets lønnsforhandlinger er et mellomoppgjør. Det betyr at partene i stor grad bare diskuterer lønn, og ikke andre prinsipielle forhold.

* Mellomoppgjørene går sjelden til mekling og enda sjeldnere til streik. Det er ti år siden Riksmekleren sist måtte bidra til å finne en løsning, og forrige streik var i 1981, ifølge Aftenposten.

(Kilder: NTB, YS , LO )

15.500 LO-medlemmer og om lag 1.500 medlemmer i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) tas ut i streik hvis forhandlingslederne ikke kommer til enighet med NHO-leder Kristin Skogen Lund på den andre siden av bordet.

Partene, gikk hver til sitt tidlig lørdag kveld, og møttes igjen hos riksmekler Kari Gjesteby klokken 12 søndag.

Les også: LO varsler streik

Sjelden mekling

Årets lønnsforhandlinger er et mellomoppgjør, som i hovedsak dreier seg om lønnstillegg.

Det er sjelden mellomoppgjørene går til mekling, og enda sjeldnere at det resulterer i streik.

Men hvis det skjer, vil det blant annet merkes med at en stor del av busstransporten i Oslo og Midt-Norge stopper opp. Flytrafikken på Gardermoen kan også rammes av drivstoffmangel.

Tilbyr 50 øre

For oljebransjen betyr en streik forsyningsstopp til 20 plattformer i Nordsjøen. 5.000 ansatte på offshore- og skipsverft på Vestlandet er også tatt ut.

Les også: Flytrafikken på Gardermoen kan stå fra mandag

De ordinære forhandlingene brøt sammen før påske. Bruddet skal ha kommet da LO ikke ville fire på sitt krav om 1 krone ekstra i timen, og 3 kroner til de lavtlønte.

NHOs siste tilbud skal ha vært 50 øre i timen i lønnsøkning. (©NTB)