Utfordret ledelsen på Senterpartiets landsmøte:Foreslo 34 prosent statlig eierskap i Tofte, tapte

Utfordret Sp-ledelsen om skogindustrien: Per Olaf Lundteigen (til venstre) og Erlend Grimstad. Også partiets næringspolitiske talsvkinne Irene Lange Nordahl var med på forslaget som ble nedstemt. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Utfordret Sp-ledelsen om skogindustrien: Per Olaf Lundteigen (til venstre) og Erlend Grimstad. Også partiets næringspolitiske talsvkinne Irene Lange Nordahl var med på forslaget som ble nedstemt. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Delegatene Per Olaf Lundteigen, Irene Lange Nordahl og Erlend Grimstad utfordret ledelsen: Sett kniven på strupen på svensk konsern som har vedtatt å nedlegge cellulosefabrikken på Tofte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Södra Cell Tofte for fall?
  • Fabrikken på Tofte har vel 300 ansatte og er en av Norges største produsenter av kjemisk papirmasse.
  • 70 prosent av produksjonen går til eksport, resten til det norske markedet.
  • I 2000 ble fabrikken på Tofte en del av Södra-konsernet.
  • En stor del av papirmassen som produseres på Tofte, er basert på ved fra Eukalyptus og egner seg derfor til finpapir.

LOEN I STRYN (ABC NYHETER): Men et flertall på Senterpartiets landsmøte sa nei til å binde opp partiets medlemmer i regjeringen til et slikt forslag.

- Regjeringen må gjøre det klart overfor Södra Cell-konsernet i Sverige at dersom de ikke vil selge cellulosefabrikken Tofte i Hurum til en ny eier, vil avvikling av fabrikken medføre strenge, kostbare krav til miljøopprydding.

Det foreslor Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen, næringspolitisk talskvinne Irene Lange Nordahl og partiets førstekandidat i Akershus, Erlend Grimstad, at Senterpartiets landsmøte skulle vedta.

- Ved videre drift må staten gå inn på eiersida med inntil 34 prosent av aksjekapitalen sammen med private, langsiktige eiere, heter det i forslaget de to la fram for landsmøtet søndag formiddag.

Det skjedde etter at de i løpet av kvelden og natta i forveien forgjeves forsøkte å få partiledelsen med på dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en debatt der begge nestlederne i partiet, Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum, gikk hardt ut mot forslaget, falt det.

Brekks utkast vant

I stedet fikk et resolusjonforsag fra en komité under parlamentarisk leder Lars Peder Brekk, flertall.

Det slår fast en sterk bekymring for skogbruket og treforedlingsindustrien.

"Landsmøtet mener at regjeringa i tett dialog med næringa må iverksette tiltak som umiddelbart kan stanse den negative utviklinga og gi Norge en framtidig robust verdikjede for skog", heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Myndighetene må stille opp med hele virkemiddelapparatet for å finne løsninger på dagens kritiske situasjoner, går det fram.

I stedet for konkret vedtak om at staten skal gå inn på eiersida i Tofte, endte landsmøtet med å vedta at langsiktige risikolån og statlig eierkapital "må vurderes".

Ingen kommentar

- Har dere tro på nok privat investeringsvilje til at et nytt selskap kan være på plass i tide før nedlegging i Tofte 1. mai, gitt dagens dårlige lønnsomhet i skogindustrien?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet gikk fra ABC Nyheter til Senterpartiets ledertrio på en avsluttende pressekonferanse søndag ettermiddag.

- Det vil jeg være forsiktig med å kommentere, sa nestleder og landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, som var den eneste som svarte.

- Vi fra regjeringa vil bidra. Det er offentlig kjent at det er aktører som vurderer det, legger han til.

Kritisk for hele skogbruket

Diskusjonen om skogindustriens framtid på Sp-landsmøtet kommer etter at fabrikk etter fabrikk legges ned i Norge, slik at skogbruket risikerer å ikke bli kvitt tømmer-råstoff i Norge lenger.

Senest fredag kunne Lundteigen fra talerstolen fortelle landsmøtet at to nye foredlingsbedrifter var slått konkurs samme dag.

I mars vedtok de svenske eierne av cellulosefabrikken på Tofte ned, noe som vil sette 295 ansatte på porten.

Les: Södra Cell legger ned i Tofte

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble så kjent at eierne, Södra Cell, selv tar ut gode penger av selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Tar 300 millioner i utbytte fra konsernet

Dette ville de få til:

Grimstad og Lundteigen mener regjeringen må opprette en ny tiltakspakke for skogbruk og treforedlingsindustri allerede i regjeringens reviderte nasjonalbudsjett som legges fram i vår.

De mener Senterpartiet må få regjeringen til å iverksette blant annet følgende:

  • CO2-avgift på utvinning av olje og gass må finansiere dagens skogavgift med 100 kroner per kubikkmeter tømmer. Det vil fremme skogens evne til å binde CO2.
  • Det må settes av penger til å utbedre bruer og flaskehalser på veiene slik at større tømmerbiler kan frakte tømmeret.
  • Staten må bevilge mer til å ruste opp skogsbilveinettet.

Det siste er kontroversielt blant naturvernere og vil trolig møte motstand fra det SV-ledede miljøverndepartementet.

- Prosenter og retorikk

- Det er ikke noen grunn til å gjøre denne viktige debatten til en intern konkurranse om hvem som er mest for skogen, sa Ola Borten Moe i debatten søndag da skogstriden raste som siste punkt på landsmøtet.

- Resolusjonsforslaget fra redaksjonskomiteen er en marsjordre for oss i regjeringa. Det står at vi skal gå inn med hele virkemiddelapparatet. Vi trenger ikke å si at staten skal gå opp med 34 prosent. Landsmøtet kan da heller ikke true med krav om miljøopprydding. De må følge reglene som alle må, sa Borten Moe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det norsk skogbruk trenger er ikke retorikk, men handling. Forslaget fra Lundteigen er veldig retorisk, sa Trygve Slagsvold Vedum.

Datoen er 1. mai

- Det er avgjørende for våre folk i regjeringa at de har et sterkt og klart landsmøtevedtak i ryggen, sa derimot Per Olaf Lundteigen.

- Det er vesentlig at fabrikken i Tofte går videre etter 1. mai. Jeg understreker: Datoen er 1. mai. Vi ser ikke mulighet til å få til eierskap uten at staten er inne på eiersida, la han til og advarte:

- Nå gjelder det Østlandet. I morgen kan det gjelde Trøndelag! Vår uttalelse bygger på at vi holder bedriften i gang mens vi omstiller. Det er en felles forståelse i bransjen at lønnsomheten er så svak at det ikke er mulig å få bare private investorer til å gå inn.

Artikkelen er oppdatert