Kongeørn overvurdert som sauedreper

De norske fugleelskerne retter et kritisk søkelys mot erstatningssystemet. At antallet erstatningskrav for ørneskader på sauer og lam har økt fra 952 i 2008 til 2.050 i 2012, samsvarer ikke med utviklingen i kongeørnbestanden, sier de. illustrasjonsfoto: NTB scanpix
De norske fugleelskerne retter et kritisk søkelys mot erstatningssystemet. At antallet erstatningskrav for ørneskader på sauer og lam har økt fra 952 i 2008 til 2.050 i 2012, samsvarer ikke med utviklingen i kongeørnbestanden, sier de. illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Altfor mange kongeørn får skylda for at sauer blir drept, mener de norske ornitologene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær Kjetil Solbakken i norsk ornitologisk forening (NOF) frykter kutt i ørnebestanden kan skje på feil grunnlag. han argumenterer for dette i et brev til Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Solbakken retter et kritisk søkelys mot erstatningssystemet og særlig mot de siste årenes økning i tallet på erstatninger for ørneskader på sauer og lam – fra 952 i 2008 til 2.050 i 2012.

– Dette samsvarer på ingen måte med utviklingen i kongeørnbestanden, som med sin lave reproduksjon er relativt stabil, skriver Solbakken.

800 erstatningskrav

NOF mener erstatningssystemet innebærer at jo flere dyr som blir erstattet, desto flere søknader får man neste år.

«Spesielt ille» var det i Oppland i 2012, blir det hevdet. Der ble 433 sauer og lam erstattet som tatt av kongeørn. Det ble krevd erstatning for over 800 dyr.

Les også: - Rovdyr må felles før beitesesongen

Men Statens naturoppsyn (SNO) dokumenterte bare at ti dyr var tatt av kongeørn, mens ytterligere åtte dyr var antatt tatt av ørn.

De resterende 415 dyrene var altså basert på skjønn hos den aktuelle saksbehandler hos fylkesmannen.

«Vi kan ikke se at forskningsbasert kunnskap gir støtte for en slik skjønnsutøvelse. Dette står også i sterk kontrast til hekkesesongen 2012 i fylket, hvor bare tolv par fikk fram unger», skriver Solbakken.

Bekymringsmelding

Brevet fra NOF har form av en bekymringsmelding. NOF er bekymret for at de økende erstatningene – som ikke samsvarer med utviklingen av ørnebestanden – har bidratt til å skape et svært negativt syn på kongeørn. Fra politisk hold fører dette til krav om bestandsreduksjon, blir det påpekt.

NOF etterlyser bedre retningslinjer for saksbehandlingen av erstatningssaker og et bedre kunnskapsgrunnlag for utbetalinger av erstatninger. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus