Senterpartiets landsmøte:

Vant indre Sp-kamp om Schengenavtalen

Sandra Borch vant igjennom på Sp-landsmøtet i Schengen-strid. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Sandra Borch vant igjennom på Sp-landsmøtet i Schengen-strid. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Senterungdommens leder Sandra Borch fikk flertall for at Senterpartiet skal «jobbe aktivt for å melde Norge ut av Schengenavtalen».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Schengen-avtalen

Schengen-avtalen innebærer at landene som deltar, blant dem Norge, har en felles ytre grensekontroll, men fri fart av folk uten kontroll fra det ene landet til det andre innenfor.

Alle EU-land utenom Storbritannia, Irland, Kypros, Bulgaria og Romania deltar i Schengen-samarbeidet.

Les mer om Schengenavtalen hos regjeringen

LOEN I STRYN (ABC NYHETER): Ledelsen ble overkjørt og flertallet på Senterpartiets landsmøte vedtok søndag morgen at partiet skal jobbe for å avvikle Schengenavtalen for Norges del.

Dermed fikk Senterungdommen med sin leder Sandra Borch i spissen, gjennomslag for at Senterpartiet slutter seg til SV. På sitt landsmøte nylig vedtok SV det samme. Arbeiderpartiet vil uansett sørge for at regjeringen beholder Schengenavtalen, som på Sp-landsmøtet høstet omfattende kritikk for å gi fri flyt av kriminelle gjenger.

Nestleder Ola Borten Moe argumenterte aktivt for å unngå et slikt vedtak, og heller gå inn for å utrede hvordan Storbritannia, som ikke er med i Schengen, har ordnet seg.

- Den grenseoverskridende kriminaliteten må vi uansett gjøre noe med. Samarbeid mellom politi i flere land er en del av løsninga. Vi bør diskutere hvordan man kan arbeide tettere mellom tolletat og politietat, argumenterte Borten Moe.

Det han ikke nevnte, er at det europeiske politisamarbeidet pågår i en egen samarbeidsavtale som kommer i tillegg til Schengenavtalen.

Les også: Går mot oljevirksomhet utenfor Lofoten

- Utmelding er solidarisk

- Også som solidaritetsparti er nei til Schengen riktig standpunkt, sa derimot delegaten Per Inge Bjerknes i debatten om Schengen som pågikk lørdag.

- Med fri flyt av kriminelle øker fremmedfrykten i landet vårt. For at ikke lovlydige, hardtarbeidende innvandrere skal betale prisen, må vi si nei til Schengen, argumenterte Bjerknes.

- Vi fikk nordisk passfrihet på 50-tallet. Å gjeninnføre passkontroll mellom Norge og Sverige, Danmark, Finland og Island, hører ikke framtida til, sa Borten Moe, og fikk motbør fra Senterungdommens leder Sandra Borch og stortingsreprsentant Jenny Klinge.

Les også: Navarsete vil holde Bulgaria og Romania utenfor

Vil ha folkeavstemning om EØS

Senterungdommen fikk også med seg hele landsmøtet på å gå inn for en folkeavstemning om EØS-avtalen. Fra før er det bare Rødt-leder Bjørnar Moxnes som har gått inn for folkeavstemning om EØS-avtalen.

På Sp-landsmøtet måtte Senterungdommen imidlertid gå med på å utsette en folkeavstemning på ubestemt tid.

Les også: Folket vil heller ha handelsavtale enn EØS

Artikkelen er oppdatert


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus