Etterforsker fangevoktere fra Auschwitz

50 fangevoktere fra den nazistiske dødsleiren Auschwitz etterforskes for sine forbrytelser under andre verdenskrig. Foto: NTB scanpix
50 fangevoktere fra den nazistiske dødsleiren Auschwitz etterforskes for sine forbrytelser under andre verdenskrig. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 50 tidligere fangevoktere i den nazistiske utryddelsesleiren Auschwitz blir nå etterforsket for medvirkning til drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snart 68 år etter avslutningen av andre verdenskrig vil det sentrale kontoret for oppklaring av nazistenes forbrytelser etterforske de gjenlevende fangevokterne, ifølge medier i den tyske WAZ-gruppen.

Fangevokterne mistenkes for medvirkning til drap. Alle er nå i 90-årene. Etterforskerne har navn og boligadresse på alle som omfattes av mistanken, opplyser etterforskningsleder Kurt Schrimm til WAZ-avisene.

Les også: Polen gjenåpner Auschwitz-etterforskningene

Sentralkontoret for etterforskning av naziforbrytelser holder til i Ludwigsburg nær Stuttgart. Kontoret har ikke myndighet til å tiltale, men leverer materiale til påtalemyndigheten.

Dommen mot John Demjanjuk, som var fangevokter i nazileiren Sobibor og i 2011 ble dømt til fem års fengsel for nedvirkning til 20.000 drap, fastslo at han hadde vært «del av utryddelsesmaskineriet».

Les også: 91-årig nazi-fangevokter død

Domstolen i München fastslo også i dommen at enhver virksomhet i en konsentrasjonsleir er tilstrekkelig til å bli dømt for medvirkning til drap.

Det er ingen planer om å legge ned det sentrale etterforskningskontoret de nærmeste årene, ifølge Schrimm. (©NTB)