Helene Uri trekker seg fra Språkrådets styre

Økonomisk uenighet skal være grunnen til at Språkrådets mest markante medlem, Helene Uri, trekker seg fra styret. Foto: NTB scanpix
Økonomisk uenighet skal være grunnen til at Språkrådets mest markante medlem, Helene Uri, trekker seg fra styret. Foto: NTB scanpix

Forfatter og språkviter Helene Uri har trukket seg fra vervet som medlem av styret i Språkrådet. Saken handler om økonomiske vilkår og ikke språkpolitikk, får NTB opplyst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styret i Språkrådet består av ni medlemmer oppnevnt av Kulturdepartementet. Helene Uri ga beskjed om sin beslutning i en epost til departementet den 7. mars. Der er det ikke gitt noen begrunnelse for avgjørelsen, bare en kort beskjed om at hun trekker seg.

Uri har foreløpig ikke besvart NTBs spørsmål om hva som er grunnen til at hun ikke lenger vil beholde vervet som én av styrets fire bokmålsrepresentanter.

Tapt arbeidsfortjeneste

Heller ikke Kulturdepartementet ønsker å svare på spørsmålet, og Språkrådets direktør Arnfinn Muruvik Vonen henviser til styreleder Ottar Grepstad.

Ottar Grepstad opplyser til NTB at Helene Uri trakk seg etter at hun tok opp spørsmålet om honorarsatsene for styremedlemmer som er selvstendig næringsdrivende.

Les også: Se forfatterens kreative skrivestue og ferieparadis

Det handler om et statlig regelverk der timesatsen for møter og møteforberedelser er på 391 kroner, og der det også kan gis tillegg for dokumentert eller sannsynlig tapt arbeidsfortjeneste.

Regelverket er tolket slik at Uri ikke har fått slikt tillegg.

– Viktig styremedlem

Styreleder Ottar Grepstad er slett ikke glad for avgjørelsen til det mest profilerte medlemmet av styret.

– Det er veldig synd at hun trekker seg. Hun har vært et viktig styremedlem, sier Ottar Grepstad.

Les også: Skal lære barn å banne

Bente Christensen er varamedlem for Helene Uri og trer inn i styret til nytt medlem er funnet, opplyser seniorrådgiver Marius Bakke i Kulturdepartementet. Christensen er leder ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus