Får lese sin hemmelige mappe

For første gang har en av Arne Treholts advokater fått tilgang på myndighetenes mapper om ham. - Det er snakk om flere tusen sider, sier advokat Harald Stabell som ønsker at også Treholt skal få lese innholdet. Foto: NTB scanpix
For første gang har en av Arne Treholts advokater fått tilgang på myndighetenes mapper om ham. - Det er snakk om flere tusen sider, sier advokat Harald Stabell som ønsker at også Treholt skal få lese innholdet. Foto: NTB scanpix

For første gang er tusenvis av sider hos PST gjort tilgjengelige for Arne Treholts advokater. «Foxtrot»-mappene viser også at overvåkingen startet 17 år før pågripelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Harald Stabell bekrefter at han har fått adgang til tusenvis av sider spredd over mange mapper hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Jeg tilbragte to-tre dager i desember hos PST. Men jeg har ikke fått kopi av dokumentene som utgjør den såkalte «Foxtrot»-saken, sier Stabell til ABC Nyheter.

Det er første gang en av Arne Treholts advokater før anledning til å se hva myndighetene har lagret om den spiondømte mannen.

Til sammen har PST lagret mange tusen sider om mannen som i 1985 ble dømt for spionasje til fordel for Sovjetuinionen og Irak.

- Det er snakk om 9-10 store ringpermer med 2-300 sider hver. I tillegg er det en rekke andre permer, sier advokat Stabell.

Enorme mengder

Treholt mener det er på tide at også hans advokater får se hva myndighetene har lagret om ham.

- Det viser den ulikevekten som har preget saken fra første stund, sier Treholt selv.

- Den informasjonen som myndighetene sitter med, har aldri mine advokater - enn si meg selv - hatt tilgang til. Vi har aldri kunnet sjekke all denne informasjonen, sier han til ABC Nyheter.

- Det er et enormt materiale. Bare innholdsoversikten utgjør et tyvetalls sider. Når bare telefonavlyttingen strekker seg årevis bakover i tid, så sier det seg selv at det dreier seg om enorme mengder materiale.

Både Treholt og hans advokat slår likevel allerede nå fast at dokumentene vil kaste nytt lys på flere sider av saken.

Møter vanskeligheter

Men de har ennå ikke fått mulighet til å sette seg grundig inn i hva de mange mappene inneholder.

- Jeg har fått innsyn, men må også få den praktiske muligheten til å gjennomføre dette innsynet. Det er veldig upraktisk for meg å sitte der oppe og lese, sier Stabell som ikke ønsker å avsløre for mye om hva han allerede har oppdaget.

Les også: – Treholt-overvåking ulovlig

- Vi må få gå dypere inn i dette, men jeg kan ikke sitte tre uker hos PST og lese. man har valgt å gjøre dette utrolig byråkratisk. Jeg trenger et nytt innsyn og mer tid, understreker han.

- Men det er interessant å se alle de dokumentene som ligger i den såkalte observasjonssaken. Her ligger det mye som ikke tidligere har vært kjent, sier Stabell.

Overvåket i 17 år

Arne Treholt sier at Stabells undersøkelser allerede har avdekket at Overvåkningspolitiet hadde ham under oppsikt i 17 år før arrestasjonen på Fornebu i januar 1984.

- Det går tilbake til 1967. De overvåket meg altså i 17 år før de gikk til noen sak.

- Det jeg har fått av informasjon om innholdet bekrefter at jo mindre man fant av konkrete ting om meg, jo større spion var jeg i overvåkernes øyne. Jeg måtte jo være utrolig flink siden jeg klarte å holde dem utenfor, sier Treholt.

Da overvåkningen startet jobbet han som journalistvikar i Arbeiderbladet, var student og sekretær i Hellas-komitéen som jobbet mot militærjuntaen som da styrte landet.

Les også: Her er Treholts nye hjelpere

Tidligere har Stortingets utvalg for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, og Gjenopptakelseskommisjonen hatt adgang til mappene om Treholt.

Arne Treholt mener at dokumentene kan få stor betydning for hans sak. Men han lar seg ikke begeistre over at PST nå har latt hans advokat få skumme dokumentene, og han er ikke overbevist om at den nye PST-lederen vil gjøre noe overraskende.

- Hun vil vel vise at hun er til å stole på for de som har satt henne inn, sier han.

Vil at Treholt får lese

Stabell arbeider nå for at også Treholt selv skal få mulighet til å lese de hemmelige dokumentene.

- Ja, Arne Treholt kan ha tid og mulighet til å gå gjennom materialet.

Treholt etterlyser på sin side regler for når materiale hos de hemmelige tjenestene skal avgraderes.

- Alle siviliserte land har jo regler for dette, sier han.

Les også: MI6 var hjemme hos Treholt

I 2011 avdekket Stortingets kontrollutvalg at Treholt og hans familie i en årrekke var utsatt for illegal videoovervåkning.

- Det er en inngripen i privatlivets fred som går langt ut over det statsinstitusjoner kan foreta seg, sier han.

Han viser også til det tidligere har blitt avdekket at overvåkerne også holdt oppsyn med familiens soverom, selv om dette tidligere ble benektet av myndighetene.

- Jeg fikk frysninger på ryggen da dette kom frem.

Hans støttespillere opprettet i fjor en egen stiftelse for Treholts rettssikkerhet. De skal blant annet samle inn penger for en eventuell gjenopptakelse av saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus