Pårørende: – Vi står overfor en rettsskandale

Jan Harsem mistet sin gravide kone i brannen på Scandinavian Star i 1990 og er i dag styremedlem og talsmann for den nasjonale støttegruppen etter det som kalles Scandinavian Star-ulykken. NTB arkivfoto Per Løchen / Jarl Rehn-Erichsen / SCANPIX.
Jan Harsem mistet sin gravide kone i brannen på Scandinavian Star i 1990 og er i dag styremedlem og talsmann for den nasjonale støttegruppen etter det som kalles Scandinavian Star-ulykken. NTB arkivfoto Per Løchen / Jarl Rehn-Erichsen / SCANPIX.

Avsløringen om at brannene på Scandinavian Star i 1990 trolig er utført som et ledd i en forsikringssvindel, kan innebære en rettsskandale, mener Den nasjonale støttegruppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Harsem mistet sin gravide kone i brannen på Scandinavian Star i 1990 og er i dag styremedlem og talsmann for den nasjonale støttegruppen etter Scandinavian Star-ulykken.

– Materialet som er lagt fram nå, og annen ny informasjon peker mot at vi står overfor en rettsskandale, nemlig en uoppklart mordbrann og dessuten en mangelfull plassering av ansvaret for driften av et skip som ikke var sjødyktig, sier Harsem til NTB.

Les også: Ni utenlandske sjøfolk anklages for båtbrannen

Påfallende

Han trekker fram at norske myndigheter i 1990 uten videre og feilaktig slo seg til ro med eierforholdene rundt skipet og videre at norsk politi på samme måte aksepterte uten skepsis at det var den danske trailersjåføren, som også døde i brannen, som alene var gjerningsmann.

– Nå kommer det en massiv dokumentasjon og begrunnelse for at det har vært en rekke ytterligere brannstiftelser for å maksimere ødeleggelsene av skipet, sier Harsem.

Han finner det påfallende at Riksadvokaten har nektet å gjenåpne etterforskningen av saken med argument om at de få personene som da vil risikere å komme i søkelyset, kan oppleve det som stigmatiserende.

– Så hensynet til de personene veier altså tyngre enn ønsket om å få en grundig faglig gjennomgang av om det har vært flere brannstiftelser om bord i Scandinavian Star, sier Harsem.

– Blindspor

Det har ikke vært noe kontakt mellom støttegruppen for de overlevende og etterlatte og ekspertgruppen som la fram sin dokumentasjon lørdag.

Harsem opplever ikke at det er noe problematisk, men er uenig med ekspertenes vurderinger om å politianmelde en eller flere tjenestemenn, samt Riksadvokaten på grunnlag av funn de har gjort.

– Det finnes ingen agenda blant de pårørende og etterlatte om å anmelde eller anklage verken enkeltpersoner i politiet eller Riksadvokaten for noe. Tvert imot ble vi tatt veldig godt hånd om av Oslo-politiet, så dette ser jeg på som et blindspor, sier Harsem.

Les også: Fagfolk: - Mannskap stiftet Scandinavian Star-brann

Han kritiserer avslaget fra Riksadvokaten om å nekte gjenåpning av etterforskningen som faglig dårlig, men vil ta avstand fra å legge noe personlig nag i dette.

– Det kan hende folk ikke holder faglig mål, men det trenger ikke bety at de har en personlig agenda bak det å ikke være gode nok, sier Harsem som nå håper etterforskningen nå kan åpnes på nytt.

Scandinavian Star-enke ber brannstiftere stå fram

Enken etter den danske sjåføren som ble utpekt som brannstifter på Scandinavian Star, ber de skyldige om å stå fram. Hun vurderer å saksøke den norske stat for brudd på menneskerettene.

Etter dødsbrannen var politiet sikre på at Jette Andersens mann, som tidligere var dømt for ildspåsettelse, var gjerningsmannen.

Andersen ble avhørt av både dansk og norsk politi, og hun har vært sterkt preget av hendelsen. Hun forteller til TV 2 at sønnen, da han ble voksen, spurte om hvorfor han ikke hadde fått gå og leke.

– Det var fordi foreldrene til de andre barna sa de ikke fikk leke med ham, de sa faren hadde lært ham å bruke fyrstikker, sier hun.

Nå ber Jette Andersen de virkelige brannstifterne om å stå fram.

– Jeg vil bare gjerne at de skal stå fram og si: «Det var meg», eller «Det var oss», hvis de var flere.

Hennes norske advokat Erling Hansen sier til NTB at det er aktuelt med et søksmål mot staten for brudd på menneskerettene.

– Myndighetene har en selvstendig plikt til å kreve etterforskning når det er mange løse tråder. Her ble en mann faktisk anklaget for å være den verste drapsmannen i Nord-Europa i fredstid, sier Hansen.

Han sier Jette Andersen har opplevd å bli tilropt på gata, at etterlatte har krevd en offentlig unnskyldning på vegne av hennes mann, og at hennes tre barn har blitt trakassert gjennom oppveksten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus