Ni utenlandske sjøfolk anklages for båtbrannen

Fagsjef i Skansen Consult Håkon Winterset (t.h.) ledet pressekonferansen om etterforskningen en faggruppe har gjort om brannene på Scandinavian Star. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
Fagsjef i Skansen Consult Håkon Winterset (t.h.) ledet pressekonferansen om etterforskningen en faggruppe har gjort om brannene på Scandinavian Star. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.

Faggruppen som har gransket brannen på Scandinavian Star, frifinner dansken som politiet mener stiftet dødsbrannen. Opptil ni personer av mannskapet utpekes som gjerningsmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

159 menneskeliv gikk tapt i den voldsomme båtbrannen for 23 år siden.

– Vi er kommet fram til at det er ni besetningsmedlemmer som det er grunn til å mistenke. Vi mener alle eller noen av dem startet brannene, sier Terje Bergsvåg, nestleder i gruppen som gjennom flere år har studert alt materialet om dødsbrannen. Ingen av de mistenkte sjøfolkene er norske.

Nå skal gruppen legge fram materialet sitt for politimesteren i Oslo, og de vil kreve ny etterforskning.

Les også: Fagfolk: - Mannskap stiftet Scandinavian Star-brann

Kritiserer politiet

Lørdag var hele gruppen samlet i Bergen der de presenterte funnene sine for mediene. Tragedien vekker fortsatt stor interesse i alle de skandinaviske landene, og både svensk og dansk TV var til stede.

Gruppen har gjennomgått all tilgjengelig dokumentasjon, blant annet avhørene politiet har foretatt og sjøforklaringen, snakket med passasjerer og pårørende og trukket konklusjoner som avviker fra det politiet kom fram til. Gruppen består av fagfolk på en rekke områder.

Lørdag ble det rettet sterk kritikk mot politiets etterforskning. Blant annet ble det pekt på at det var minst fire branner om bord, og at to av dem startet etter at den danske lastebilsjåføren som politiet har pekt ut som brannstifter, var død.

Les også: Krever ny Scandinavian Star-etterforskning

Mordbrann

– I offentlige utredninger og annet materiale om brannen, står det at dette var en ulykke. Men det som var ulykken i dette, var etterforskningen. Selve hendelsene var planlagte handlinger, en mordbrann, sier brannekspert Ståle Winterseth, som presenterte funnene.

Han pekte blant annet på at SINTEF, som etterforsket for politiet, hadde et alt for begrenset mandat. Bare de to første brannene ble etterforsket.

Det var lang tid mellom de to første og den tredje brannen, mens den fjerde brannen startet da skipet var slept inn til Lysekil. Da var det bare noen av mannskapet og alle de døde om bord i skipet.

Utenlandsk mannskap

Scandinavian Star var kjøpt av selskapet Sea Escape for 10 millioner dollar sju dager før dødsbrannen. Det ble umiddelbart forsikret for 24 millioner dollar. Forsikringspengene ble utbetalt etter brannen.

Gruppen kritiserer at forsikringssiden av saken ikke ble etterforsket. De trekker også fram flere tvilsomme pengetransaksjoner som ble utført mellom involverte etter brannen.

Konklusjonen er at noen tjente på brannen, og at noen andre enn den danske mannen startet den.

– Det er viktig for oss å få fram at vi ikke retter mistanke mot den norske delen av mannskapet. De ni personene som kan stå bak dette, er alle utlendinger som kom over til Norge med båten, sier Bergsvåg. En av dem er tysk, en dansk, flere kommer fra Mellom-Amerika og fem fra Filippinene. Alle lever fortsatt, men flere er vanskelige å få tak i fordi de sjonglerer med flere personnummer, forteller Bergsvåg.

Mange branner

Under politiets etterforskning kom det fram at en skipselektriker hadde vært med på fem branner på skip eid av samme rederi. Han ble likevel ikke etterforsket nærmere.

Gruppen mener politiet plukket ut den danske lastebilsjåføren som tidligere var dømt for brannstiftelse som skyldig, og derfor ikke etterforsket andre muligheter. Men dansken er ikke skyldig, fastslås det.

Advokat Erling Hansen er med i gruppen. Han representerer flere pårørende og ektefellen til dansken. Han fortalte om hennes vanskelige liv og barnas problemer etter at mannen ble fordømt som mordbrannstifter.

– Nå er hun glad for det som er kommet fram, sier han.

Ny etterforskning?

Støttegruppen for pårørende og etterlatte etter Scandinavian Star har flere ganger krevd etterforskningen gjenopptatt. Senest i fjor ble dette avslått av Riksadvokaten, blant annet med begrunnelse i at dette ville være belastende for dem av mannskapet som ble mistenkt.

Gruppen er meget misfornøyd med dette, og har vurdert å anmelde både påtaleansvarlig i politiet og Riksadvokaten.

Nå venter de med ytterligere skritt til de har hatt et møte med politimesteren i Oslo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus