Statens røyk-inntekter strupes

I 2012 fikk staten inn 7,3 milliarder kroner i tobakksavgifter, trekvart milliard mindre enn i 2009. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
I 2012 fikk staten inn 7,3 milliarder kroner i tobakksavgifter, trekvart milliard mindre enn i 2009. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

På fire år har den norske stats inntekter på tobakksvarer falt med 750 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2012 fikk staten inn 7,3 milliarder kroner i tobakksavgifter, 170 millioner mindre enn året før, men altså trekvart milliard mindre enn i 2009, skriver E24.

En av grunnene til at tobakksinntektene synker, er at færre faktisk røyker. Ifølge Helsedirektoratet var 16 prosent av befolkningen daglige røykere i 2012 mens tilsvarende andel i 2009 var 21 prosent.

Antallet daglige snusere har i samme periode steget fra 6 til 9 prosent, og ettersom avgiftssatsen på snus er en god del lavere enn på sigaretter, sigarer og rulletobakk, så forklarer dette noe av nedgangen.

Parallelt med prisstigningen har imidlertid avgiftssatsene på ulike tobakksprodukter steget med mellom 18 og 24 prosent siden 2009. En viktig medvirkende årsak til at statens inntekter fra tobakksavgifter går ned, er derfor at mange flere enn før handler tobakken i utlandet.

Forsker Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning sier til E24 at det såkalt uregistrerte forbruket av tobakk har gått kraftig opp de siste årene. Mens 10 prosent av tobakksvarene ble handlet i utlandet på begynnelsen av 1990-tallet, er denne andelen opp mot 40 prosent i dag. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus