Drama på Senterpartiets landsmøte:

Lundteigen krever statlige milliarder til skogindustrien

Vil har «rederi-pakke» til skogbruket og statlig eierskap: Per Olaf Lundteigen på Sp-landsmøtet. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Vil har «rederi-pakke» til skogbruket og statlig eierskap: Per Olaf Lundteigen på Sp-landsmøtet. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

- Staten må gå inn som eier og låne ut kapital til et nytt selskap som kan drive skogindustrien på Tofte videre. Det vil Per Olaf Lundteigen ha Sp-landsmøtet til å vedta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOEN I STRYN (ABC NYHETER): Dramaet i norsk skogbruksnæring med konkurser og nedlegginger i industribedrift etter industribedrift som skulle tatt imot tømmer-råstoffer fra norske skoger, har fått alarmklokkene til å gå på Senterpartiets landsmøte.

Der foregår det nå en dragkamp fram til vedtak søndag om hvor sterkt partiet skal gå ut for å berge industrien på Tofte i Hurum og andre steder.

Les: Legger ned cellulosefabrikken på Tofte

- Alvoret for stort

Et forslag til resolusjon om virkemidler for skogbruket og treforedlingsindustrien som ble lagt fram av landsmøtets redaksjonskomité under ledelse av nestleder Lars Peder Brekk, holder ikke ettere Lundteigens og andre delegaters syn.

- Alvoret er så stort, at for å få Tofte til å lønne seg, må staten gå inn på eiersida i et nytt selskap som kan drive videre, gi investeringstilskudd til miljøteknologi og gi langsiktig lånekapital, sa Lundteigen til landsmøtet.

- I et treårsperspektiv snakker vi om et kapitalbehov mellom 1,5 til 3 milliarder kroner bare til Tofte, sier Lundteigen til ABC Nyheter.

Han har forslag til finansiering av dette:

- La oss bruke noe av CO2-avgifta på det svarte karbonet, til å investere i det grønne karbonet.

Han berømmer samferdselsminister Marit Arnstad, som på landsmøtet kunngjorde en forbedring for skogindustrien, nemlig å øke den tillatte lengden på tømmerbiler til 24 meter. Det vil bety betydelige kostnadsbesparelser.

- Ideene Lundteigen fremmer her, lå faktisk inne i et forslag til resolusjon fra Telemark, Buskerud og Oppland Sp. Men redaksjonskomiteen har faktisk fjerna disse tiltakene, sa delegaten Øyvind Hunskaar fra Vestfold.

Lars Peder Brekk avviste det. Men i utkastet til uttalelse som han og redaksjonskomiteen la fram, kan ikke ABC Nyheter finne de konkrete forslagene fra Lundteigen.

Senterpartiets næringspolitiske talskvinne, Irene Lange Nordahl fra Troms, gir full støtte til det Lundteigen foreslår.

- Situasjonen er så alvorlig at vi må ta større grep enn før. Grunnlaget for en hel næring, en hel verdikjede er i ferd med å falle bort, sier Irene Lange Nordahl.

Senest fredag ble det kjent at to nye foredlingsbedrifter gikk konkurs.

- Vi må tenke stort, som skipsfarten tenkte. De fikk sine ordninger og skatteregimer for rederiene. Det var store tiltak i milliardklassen, sier Lundteigen.

Han og andre frykter at skogbruket snart ikke får avsetning for sitt massevirke lenger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus