F16 knuste rute fra 10.000 meters høyde

Øvelsen pågikk 10.000 meter over hustakene, men likevel ble en av rutene knust. Nå erstatter Forsvaret skaden. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Øvelsen pågikk 10.000 meter over hustakene, men likevel ble en av rutene knust. Nå erstatter Forsvaret skaden. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Da flere F16-fly brøt lydmuren over Lofoten 6. desember i fjor, knuste et vindu i et hus mer enn 10.000 meter under kampflyene. Huseieren får nå erstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et par timer etter flygingen oppdaget kvinnen at et takvindu i huset var knust. Hun henvendte seg til Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) for å få dekket utgiftene til å skifte vinduet.

– Vi hørte voldsomme smell over hustakene. Det hørtes ut som en eksplosjon, sier huseieren til Avisa Nordland.

FOH opplyser at flyene fløy i over lydens hastighet, men de påpeker at dette skjedde i over 10.000 meters høyde, som er Forsvarets regler for supersonisk flyging.

Det er allikevel fullt mulig at skader kan oppstå selv om høydebegrensningene overholdes, skriver FOH i brevet til kvinnen. Folk klaget også på støy i forbindelse med flygingen.

Saken ble sendt videre til Forsvarsdepartementet som har erkjent erstatningsansvar for den knuste ruta.

Den knuste ruten kostet henne 4366 kroner å ordne. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus