Landbruksministeren varsler mulige nye toll-økninger- H og Frp mer opptatt av bonden på Fyn, enn bonden i Gausdal

Nå er det alvor: - Et regjeringsskifte vil bety store endringer både for landbruket og europapolitikken, sier Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Nå er det alvor: - Et regjeringsskifte vil bety store endringer både for landbruket og europapolitikken, sier Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trygve Slagsvold Vedum advarer dem som tror at høyrepartiene vil moderere seg etter valget: - Ingen andre næringer står så til de grader på valg i år som landbruket. Vi kan styrke tollvernet igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

LOEN I STRYN (ABC NYHETER): - I høst har Høyre med Erna Solberg i spissen vært opptatt av å snakke ned norsk landbruk både her hjemme og ute. Det er utrolig at vi har en opposisjon som er mer opptatt av bonden på Fyn, enn bonden i Gausdal!

Utfallet kom fra Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum, da han lørdag formiddag innledet landsmøtets debatt om partiets program for kommende storrtingsperiode.

Her brukte han regjeringens styrking av tollvernet for noen landbruksprodukter i høst, som ett av mange bilder på forskjellene som vil oppstå ved et regjeringsskifte. Høyre og Frp reagerte sterkt på grepet som ble gjort for å verne norsk landbruksproduksjon.

Les: - Frp gir blaffen i produksjon i Norge

Varsler nye tolløkninger

- Det har vært skremmende at Erna Solberg har koblet tolldiskusjonen til eurokrisa. Akkurat som om det ville hjulpet arbeidsledige grekere om vi hadde lagt ned landbruket i Gausdal, la Slagsvold Vedum til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Til dem som tror at vi ikke vil gjøre forbedringer i tollvernet igjen: Tro om igjen! varsler nestlederen, som til daglig er landbruks- og matminister.

- Ingen andre næringer står så til de grader på valg i år som landbruket, slo han fast.

- Erna ville inn i EU og euro

Han brukte tollendringen som ett av flere eksempler på den rødgrønne regjeringens europapolitikk. Han minnet om at regjeringen underveis har sikret statlig eierskap til norsk vannkraft - der Hydro og andre forsøkte å få EU-systemet til å gi private selskaper evigvarende rettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I 2005 hadde også Erna Solberg en idé om norsk europapolitikk, at Norge skulle bli med i EU og overta euro som valuta, sa Slagsvold Vedum.

"For Høyre er det viktigere med et EU-medlemskap enn å sitte i regjering." skrev Høyre-lederen blant annet i en kronikk i Bergensavisen 24. april 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra latter til milliard

- Da vi vedtok et partiprogram i 2005, hadde vi en visjon om å ha Europas råeste infrastruktur. Vi skulle bygge vei og jernbane på et nivå som Norge ikke har sett før, fortsatte Trygve Slagsvold Vedum.

- KrFs samferdselsveteran Odd Holten kalte vår satsing på samferdsel for "luftmilliarder". Høyres leder for samferdselskomiteen brukte nesten hele sitt hovedinnlegg i debatten om nasjonal transportplan i 2004, til å raljere med våre satsingsforslag.

- Vår representant Jorunn Ringstad ble latterliggjort med sitt forslag om Stad skipstunnel. Ingen latterliggjør disse forslagene lenger, slo Slagsvold Vedum fast.

Les også: 1 milliard til skipstunnel ved Stad

Fra Schengen til sykehus

Utover lørdagen diskuterer landsmøtet uenigheter på politiske veivalg for partiet:

Det er uenighet om Sp skal utrede eller kreve utmelding av Schengenavtalen, om helseforetakene skal oppløses eller ikke, om regulering av arbeidsinnvandring - og ikke minst om det skal åpnes for en forsiktig oljevirksomhet nær Lofoten og Vesterålen.

Avgjørelsen faller under avstemninger tidlig søndag morgen - etter en varslet, heidundrende landsmøtefest lørdag kveld.