Endelig framgang for SV

SV-lederen Audun Lysbakken tror partiet kan være ved et vendepunkt. På en meningsmåling ligger de godt over sperregrensen. Foto: NTB scanpix
SV-lederen Audun Lysbakken tror partiet kan være ved et vendepunkt. På en meningsmåling ligger de godt over sperregrensen. Foto: NTB scanpix

SV gjør sin beste meningsmåling på to år og ligger godt over sperregrensa. Men de Ap og Sp går tilbake, og regjeringspartiene har bare en oppslutning på 37,5 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV går fram med 1,5 prosentpoeng til 5,7 prosent på aprilmålingen til Norfakta for Nationen og Klassekampen.

Det er den største oppslutningen partiet har hatt siden mars 2011. I det siste halvåret har SV ligget like over sperregrensa.

Et vendepunkt

Etter ett år på pinebenken tror partileder Audun Lysbakken at partiet kan være ved et vendepunkt. Men han vil se flere gode målinger før faren er over.

Les også: – SV svikter aldri Lofoten

Men når Arbeiderpartiet går tilbake 0,6 prosentpoeng til 27,1 prosent, og Senterpartiet også taper 0,6 prosentpoeng og går til 4,7 prosent, ser det likevel ikke lyst ut for de rødgrønne.

Ny regjering

Om det var valg i dag, ville de rødgrønne fått 65 mandater, mens de borgerlige ville fått 103. Høyre og Frp ville alene fått 86 mandater og flertall alene på Stortinget. Rødt ville fått ett mandat.

Høyre øker igjen med 0,6 prose

Les også: SV-sjefen bretter opp ermene

ntpoeng og ligger nå på 32,6 prosent, og Frp får 17 prosent, likt med forrige måling.

Venstre går tilbake 1 prosentpoeng og blir liggende rett på sperregrensa med 4 prosent, mens KrF øker med 0,2 prosent til 6 prosent.

Bakgrunnstallene viser at SV får flest velgere fra Rødt og dem som ikke stemte i 2009, men også en del fra Venstre.

Valgforsker Toril Aalberg ved NTNU i Trondheim sier at tallene først og fremst tyder på at alvoret holder på å gå opp for tidligere SV-velgere. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus