Castro advarer Nord-Korea mot atomkrig

ADVARER: Fidel Castro ber Nord-Korea om å tenke seg om. (Arkivfoto: AP)
ADVARER: Fidel Castro ber Nord-Korea om å tenke seg om. (Arkivfoto: AP)

Fidel Castro (86) ber Kim Jong-un om ikke å gå til krig mot nabolandet, og mener at Nord-Korea opptrer lite smart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere statsministeren og presidenten på Cuba, som sammen med Nord-Korea er blant verdens siste kommunistiske land, advarer nå Nord-Korea mot å gå til krig.

Minner om Cubakrisen

I sin første uttalelse på nesten ni måneder, publisert på det cubanske kommunistpartiets hjemmeside og gjengitt av nyhetsbyrået AFP, skriver Castro at man må tilbake til 1962 og Cubakrisen for å finne en like stor fare for atomkrig.

– La meg minne deg om din plikt overfor landene som har vært dine gode venner. Det ville være urettferdig å glemme at en slik krig vil påvirke mer enn 70 prosent av klodens befolkning.

Han går også hardt ut mot USA, og kaller situasjonen mellom de to landene for «utrolig og absurd».

– Dette er en av de mest alvorlige farene for krig vi har hatt siden cubakrisen i 1962, skriver Castro videre.

Les også: Frykter det kan bli den verste krigen siden andre verdenskrig

– Ingen vil vinne

Den tidligere Cuba-presidenten anerkjenner i samme skriv at Nord-Korea de siste dagene har demonstrert sine tekniske og vitenskaplige ferdigheter, men ber om at de lar det bli med det.

Castro hadde i sin regjeringstid utstrakt kontakt med Nord-Korea. 86-åringen minner også om følgene en potensiell atomkrig kan få.

– Hvis det bryter ut en krig vil folk på begge deler av den koreanske halvøya bli ofret på verst mulig måte, og ingen av sidene vil vinne på det, skriver han.

Les også: USA tror Nord-Korea snart vil avfyre rakett

Psykologisk spill

I et intervju i ABC Nyheter torsdag karakteriserte leder i Forsvarets høgskoles mediegruppe, kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen, det som nå foregår som et omfattende psykologisk spill, hvor kunsten er å balansere på randen av krig.

– Kim Jong Un og hans regime kjører på noe voldsomt, og det er en spiral som stiger veldig fort og veldig høyt. Hele Den koreanske halvøy er som en kruttønne, og det skal bare en liten gnist til for å fyre av, sa Bøe-Hansen.

Les mer: – Halvøya er en kruttønne

Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) er enig i vurderingen.

– Ingen av partene vil ha krig men vi er vitne til et høyt spill som kan komme ut av kontroll, sier Lodgaard til NRK.

Rent selvmord

De fleste eksperter mener imidlertid det vil være å regne som selvmord dersom Kim Jong-un og det nordkoreanske regimet gjør alvor av å angripe USA. Nettopp derfor kan en krig fremstå som mindre sannsynlig.

Til tross for at få av Nord-Koreas trusler hittil har blitt fulgt opp med handling ble det torsdag meldt at landet later til å ha flyttet en mellomdistanserakett som kan nå mål i Sør-Korea og Japan til østkysten.

Les også: – Nord-Korea har godkjent atomangrep mot USA

Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen tror imidlertid krigseksaleringen etter hvert vil ta slutt og kulminere i en omfattende diplomatisk politisk initiativ.

– Jeg tror Kim Jong-un vil kreve en forhandlingsleder av såpass pondus som for eksempel en tidligere amerikansk president, og Vesten må nok godta en del av Nord-Koreas krav for å få roet dette ned, så får vi se på forhandlingene hvordan de vil gå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus