– USA gjør lurt i å dempe seg i Korea-krisen

TRUER: Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal ha flyttet enda en rakett til østkysten av landet. Det er ikke klart om han virkelig planlegger en utskyting i løpet av de neste dagene. 
(Foto: Reuters / NTB scanpix)
TRUER: Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal ha flyttet enda en rakett til østkysten av landet. Det er ikke klart om han virkelig planlegger en utskyting i løpet av de neste dagene. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Nord-Korea har tatt enda et skritt for å kunne skyte raketter mot amerikanske mål. Det beste USA kan gjøre nå, er å sitte så stille som mulig, mener ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea skal ha flyttet nok en mellomdistanserakett til sin østkyst. To raketter som allerede er fraktet dit, skal dessuten være plassert på mobile utskytningsramper, som ifølge en sørkoreansk regjeringskilde befinner seg under jorden. Dermed kan et eventuelt angrep skje uten forvarsel.

330 mil lenger ut i havet ligger øya Guam og en amerikansk militærbase.

– Det viktigste USA kan gjøre nå, er å holde seg på matta, være så avmålt og stille som mulig, sier forsker Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet PRIO til NTB.

Han mener det er en reell fare for sammenstøt og at den største risikoen ligger i at Nord-Korea gjennomfører et såpass stort angrep at Sør-Korea og USA ser seg nødt til å reagere. Det kan igjen friste Nord-Korea til å ta i bruk atomvåpen.

– Det er viktig å ha is i magen og avstå fra gjengjeldelser som gjør at Kim taper ansikt, sier Tønnesson.

Han mener det er godt mulig at Nord-Korea planlegger et angrep rundt 15. april, i forbindelse med 101-årsdagen til kommuniststatens grunnlegger, Kim Il-sung.

Siste: Nord-Korea ber flere land evakuere

Mot USA-base?

Tønnesson utelukker ikke at Nord-Korea vil forsøke å avfyre en rakett mot Guam-basen i Stillehavet.

– Det er ikke sikkert de vil forsøke å treffe basen direkte. Det vil være det samme som storkrig med én gang, sier Tønnesson, som heller tror at nordkoreanerne vil sikte seg inn mot et mål i nærheten.

Uansett vil det være en stor seier for Nord-Korea hvis raketten treffer et forhåndsbestemt mål uten at USA klarer å avskjære den.

– Det vil vise at de også er i stand til å treffe militærbasen direkte, sier Asia-eksperten.

Rakettene har aldri blitt testet, men antas å ha en rekkevidde på cirka 3.000 kilometer, kanskje 4.000 om sprenglasten er liten. Det er nok til å nå alle mål i Sør-Korea og Japan.

USA har til nå håndtert Korea-krisen med skarpe advarsler og en høy profil under den pågående militærøvelsen i Sør-Korea. Flere eksperter mener at dette har gjort vondt verre, og nå er det tegn til at amerikanerne vil skifte gir og dempe utspillene.

– Vi gjør alltid justeringer, og hvis det å være stille en stund, gir nordkoreanerne rom til å ta ned retorikken, er det bra, sier en amerikansk tjenestemann til Reuters.

Les også: USA tror Nord-Korea snart vil angripe

Pentagon advarer

USA har til nå håndtert Korea-krisen med skarpe advarsler og en høy profil under den pågående militærøvelsen i Sør-Korea. Flere eksperter mener at dette har gjort vondt verre, og nå er det tegn til at amerikanerne vil skifte gir og dempe utspillene.

– Vi gjør alltid justeringer, og hvis det å være stille en stund gir nordkoreanerne rom til å ta ned retorikken, er det bra, sier en amerikansk tjenestemann til Reuters.

Pentagon advarte igjen fredag om at «nærmere provokative handlinger vil bli verdt å beklage».

– De må følge internasjonale normer og underkaste seg sine forpliktelser, sa Pentagon-talsmann George Little om Nord-Korea..

Flere FN-resolusjoner krever at Nord-Korea avstår fra all bruk av kjernefysiske våpen og prøveutskytinger.

Les også: – Halvøya er en kruttønne som kan smelle

– Overse atomvåpnene

Stein Tønnesson mener at konflikten på Korea-halvøya på lang sikt vil kunne dempes hvis verden velger å se gjennom fingrene med Nord-Koreas atomvåpen, uten at det betyr å godta dem.

– Den beste strategien vil være om verden oppgir visjonen om at Nord-Korea kan presses til å oppgi atomvåpenprogrammet. Kim Jong-un er fast bestemt på å gjøre landet til en atommakt for å sikre regimet. Slik vil han oppnå respekt fra omverdenen og få mer handlingsrom, sier Tønnesson, som mener Kim har gode grunner til å ville sikre seg.

– Han har sett hvordan det gikk med Saddam Hussein i Irak og Muammar Gaddafi i Libya, som oppga sine atomplaner.

Med atomvåpen i bakhånd vil Kim ifølge PRIO-forskeren kunne føle seg trygg nok til å kunne skjære ned på de militære utgiftene og i stedet bruke ressurser til å bygge opp økonomien. Men dette forutsetter også at han vinner den angivelige maktkampen i Pyongyang og greier å styrke kommunistpartiet på bekostning av den militære eliten.

– De siste dagene er det kommet meldinger om at det foregår en maktkamp mellom partiledelsen og militæret. Kim ønsker sammen med sin tante og onkel, som er hans nærmeste rådgivere, å bygge opp partiledelsen, slik den er i Kina. Men det betyr også at militæret fratas mange av sine privilegier, sier Stein Tønnesson.

Les mer: – Fortsatt en stund til tredje verdenskrig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus