Scandinavian Star-gruppe anmelder politi

TRAGEDIE: 159 mennesker mistet livet da passasjerfergen Scandinavian Star begynte å brenne i Skagerak mellom Oslo og Fredrikshavn i 1990. (NTB arkivfoto: Per Løchen, SCANPIX)
TRAGEDIE: 159 mennesker mistet livet da passasjerfergen Scandinavian Star begynte å brenne i Skagerak mellom Oslo og Fredrikshavn i 1990. (NTB arkivfoto: Per Løchen, SCANPIX)

En faggruppe mener minst tre fra mannskapet stiftet dødsbrannen på Scandinavian Star for å svindle med forsikringen. Gruppen anmelder en påtaleleder i Oslo-politiet, som de mener har løyet om saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett av medlemmene i gruppen, Ingvar Brynfors, er brannmann i Göteborg og deltok i slukningsarbeidet natt til 7. april 1990.

Han sier til Sveriges Television at feil person fikk skylden for brannen. Etterforskningen konkluderte med at en dansk lastebilsjåfør som mistet livet i brannen, tente på. 159 mennesker omkom i brannen.

I sin rapport har gruppen konkludert med at minst fire branner ble påtent, og at den danske sjåføren omkom i den andre brannen. Videre mener fagfolkene at de skyldige, minst tre personer, med vilje trenerte slukningsarbeidet og sørget for at brannen spredde seg.

– Én av dem ble nær sagt tatt for å gå rundt og sparke vekk kiler under dørene som brannvesenet hadde brukt for å trekke slanger fra skott til skott. Brannvesenet ble fysisk forhindret fra å gjøre jobben sin, sier Håkon Winterseth, senioringeniør i brannteknikk i Skansen Consult, til NRK.

Peker på mannskapet

Lørdag, på dagen 23 år etter at skipet forlot Oslo med kurs for Frederikshavn, vil gruppen si hvem de mener startet brannene om bord.

Også tidligere har det vært hevdet at brannen var påsatt av andre enn mannen som fikk skylden eller av flere personer.

Det har også vært hevdet at eierne sto bak. Det var vanskelig å finne ut av eierforholdene til skipet. Fergen var 20 år gammel, men var rustet opp for å settes inn på ruten Oslo – Frederikshavn. Oppussingen var ikke ferdig, og skipet ble satt i drift med store sikkerhetsmangler.

Den norske kapteinen og to danske redere ble dømt til fengsel, men gjennom årene er det gjentatte ganger blitt hevdet at saken ikke er blitt oppklart.

Les også: – Star-katastrofen bør etterforskes på nytt

Anmelder

Støttegruppen for etterlatte og overlevende etter Scandinavian Star har ikke vært involvert i arbeidet som nå presenteres, men er glad for initiativet fra Stiftelsen Etterforskning Av Mordbrannen Scandinavian Star.

– Scandinavian Star framstår som en ikke-oppklart mordbrann. Vi har gjentatte ganger bedt om ny politietterforskning, men har fått nei. Nye opplysninger har gjort at kravet om gjenopptaking har blitt stadig sterkere. Nå håper vi dette vil føre til at myndighetene tar opp igjen saken, sier Jan Harsem, mediekontakt i Støttegruppen.

Stiftelsen har bestemt seg for å anmelde påtalemyndigheten, og muligens Riksadvokaten.

– Vi vil i første omgang anmelde påtaleleder i Oslo-politiet. Han er en sentral person som har kjørt saken i grøften. Han har stilt opp til intervjuer og fortalt en lang rekke faktafeil, han har bevisst løyet i saken, sier nestleder i stiftelsen, Terje Bergsvåg, til NRK.

Politiet i Oslo kunne fredag kveld ikke kommentere saken overfor NTB, men henviste til Spesialenheten for politisaker.

Les også: – Flere brannstiftere bak Star-ulykken

Bevis

Gisle Weddegjerde, et av de norske medlemmene, mener nye bevis i saken må føre til ny etterforskning.

– Det vi presenterer, er nye opplysninger og bevis på hva som har foregått. Det må føre til reaksjoner fra høyeste hold i Danmark og Norge. Myndighetene må gjenoppta og sluttføre etterforskningen, sier Weddegjerde.

Gruppen består av ti fagfolk med bakgrunn fra maritim sektor, brannvern og juss samt en passasjer, en pårørende, en fra Fellesforbundet for sjøfolk og forfatteren Kjell Ola Dahl som har skrevet «Dødens seilas» – en dokumentar om Scandinavian Star.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus