Kraftig jordskjelv, ikke prøvesprengning i Asia

Et kraftig jordskjelv målt til en styrke på 6,2 har rammet grenseområdet mellom Nord-Korea, Russland og Kina. Spekulasjoner om at rystelsene var en ny nordkoreansk atomprøvesprengning, blir avvist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordskjelvet, som inntraff fredag, hadde sitt episenter utenfor byen Tsarubino sørvest for Vladivostok i det østlige Russland, ifølge USAs geologiske undersøkelser.

Episenteret lå 561 kilometer under jordoverflaten.

Seismolog Tormod Kværna ved forskningsinstituttet Norsar på Kjeller sier til NTB at fagfolk ser forskjell på rystelsene i et jordskjelv og etter en prøvesprengning.

Han uttaler seg med forbehold om at han ikke har fått studert fredagens hendelse i detalj.

– Den skjedde på et stort dyp, flere hundre kilometer, mens det dypeste hull mennesker har boret i bakken er på rundt 10 kilometer, påpeker Kværna. Dermed virker det svært lite sannsynlig at det som skjedde i Asia fredag, var menneskeskapt.

Kværna tilføyer at hendelsen rammet et område der det har skjedd dype jordskjelv før.

Det ble ikke umiddelbart meldt om omkomne og skadde i området fredag, som inntraff ved det som var høylys formiddag lørdag i denne østlige regionen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus