Ola Borten Moe om klima- og energipolitikk:

– EU ville ikke engang ha vunnet barneskirenn

- EUs rigide regler kan være så tåpelige at de nærmest er et rop om hjelp, sier Ola Borten Moe. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix
- EUs rigide regler kan være så tåpelige at de nærmest er et rop om hjelp, sier Ola Borten Moe. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix

- EU er like tøffe i kjeften som Petter Northug, men ville ikke nådd opp i et barneskirenn engang, sier Sp-nestlederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ikke vern, men det å ta naturen i bruk, er eneste måten å løse miljø- og klimaproblemene på. På mange områder er vi et hestehode foran EU. EU er like tøffe i kjeften som Petter Northug, men leverer resultater som ikke ville nådd opp i et barneskirenn.

Det sa Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe da han fredag ettermiddag snakket til partiets landsmøte.

Mens partileder Liv Signe Navarsete ikke tok opp klimapspørsmålene i sin åpningstale, lot partiet olje- og energiminister Borten Moe tale om "miljø - ressursforvaltning i pakt med naturen".

- EU burde lært av oss - og USA. I USA erstatter de kull med gass, sa Borten Moe.

Les også: USA dumper kullet sitt i EU

- Rop om hjelp fra EU

- Jeg vil sende et tydelig signal til EU: Det må bli slutt på svært mange mål, rigide reguleringer og virkemidler som delvis slår hverandre i hjel, framholdt Sp-nestlederen.

- Fokus må være på det som er viktigs og betyr mest, klima og konkurransekraft, sa Borten Moe, og trakk fram eksempler på hva han reagerer på med EU:

- Meningsløse detaljreguleringer er tidvis absurde. EU har hatt et ønske om å forby elektriske varmtvannsbeholdere over 200 liter!

- Et åpenbart tåpelig prosjekt, nesten et rop om hjelp, sier Ola Borten Moe.

Les også: EUs klimakvote-system nær kollaps

Oljestrid på landsmøtet

Selv møter Sp-landsmøtet egne dilemmaer i uenighet om utbygging av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

På forhånd virker signalene som at det blir flertall mot å programfeste åpning av de omstridte feltene i kommende stortingsliste. Men Troms-delegater vil det annerledes.

- Sp har tradisjonelt vært et næringsparti. Men etter åtte år i regjering advarer mange mot et SV-stempel, sa stortingsrepresentant Irene Lange Nordahl, som oppfordret til å stemme for programkomiteens forslag om en forsiktig åpning.

Les også: Sandra Borch: - Skittent spill i oljestriden

- Motstand mot maskiner!

Hennes partifelle fra Troms, Noralf Leitring, tok i bruk historien for å argumentere for olje og nye arbeidsplasser i grenseområdene mellom Nordland og Troms:

- For 100 år siden var det diskusjoner om maskiner i fiskebåter ville skremme bort torsken fra gyting i Lofoten. Heldigvis var det framsynte folk som ikke lot seg skremme av kritiske røster, sa Leitring og konkludrte:

- Nordre del av Nordland og Troms trenger flere og bedre arbeidsplasser. Derfor ønsker vi å ta i bruk oljeressursene.

Debatten om olje fant sted mens meldingen kom om to nye konkurser i en av de andre kjernesakene for Sp, skogindustrien. Tremasseprodusenten Vafos Brug i Kragerø og treforedlingsbedriften Hellefoss i Øvre Eiker måtte gi seg fredag.

- Ikke glem at alt det går an å lage av olje, går det an å lage av tømmerstokken, bemerket lederen av Buskerud Sp, Kari Anne Sand.

Artikkelen er oppdatert

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus