Kidnappinger hverdagskost i krigsherjet Syria

Opprørere på vei mot fronten i borgerkrigen i Syria. De syriske opprørerne står på samme måte som regimets støtespillere bak et økende antall kidnappinger i det krigsherjede landet, sier aktivister som arbeider for menneskerettighetene. Motivene spenner fra religiøse og politiske motsetninger til ren pengegriskhet, forteller aktivistene til nyhetsbyrået AFP.  Foto: Redwan al-Homsi / Shaam / Reuters / NTB scanpix
Opprørere på vei mot fronten i borgerkrigen i Syria. De syriske opprørerne står på samme måte som regimets støtespillere bak et økende antall kidnappinger i det krigsherjede landet, sier aktivister som arbeider for menneskerettighetene. Motivene spenner fra religiøse og politiske motsetninger til ren pengegriskhet, forteller aktivistene til nyhetsbyrået AFP. Foto: Redwan al-Homsi / Shaam / Reuters / NTB scanpix

Kidnappinger er i ferd med å bli hverdagskost i et Syria der dagliglivet allerede preges av bombeangrep og granatnedslag. Motivene spenner fra religiøse og politiske motsetninger til ren pengegriskhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den syriske regjeringen tilbød tidligere denne måneden å gi amnesti til kidnappere, hvis de frigir de bortførte. Samtidig truet regimet i Damaskus med dødsstraff eller hardt straffarbeid på livstid for folk som har drept kidnappingsofre eller utsatt dem for seksuelle overgrep.

Utspillet forteller sitt om omfanget av problemet, som har spredt seg til praktisk talt alle deler av landet. Men det vil neppe demme opp for flommen av «forsvinninger» som regimets tilhengere står bak, eller overbevise opprørerne, skriver nyhetsbyrået AFP.

Les også: Syriske kvinner føder midt i krigens gru

Store summer

Motivene for kidnapperne varierer sterkt og overlapper ofte, ifølge AFP. For eksempel kan ofrene bli plukket ut etter religiøs tilhørighet og bortført som ledd i maktkampen mellom rivaliserende sekter, men det forhindrer ikke at det kan bli krevd løsepenger for dem.

– Vi har dokumentert bortføringer der folk blir tatt slik at de kan utveksles på lokalplanet med andre som er kidnappet før. Men det er også tegn til at folk fra religiøse mindretall blir bortført fordi de oppfattes som støttespillere for regjeringen, sier Lama Fakih i menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch..

Syriske aktivister sier at kidnappingene rammer både barn, kvinner og menn. I mange tilfeller krever kidnapperne løsepenger på rundt tre millioner syriske pund, tilsvarende en kvart million norske kroner. En mann som ble bortført på hovedveien mellom hovedstaden Damaskus og storbyen Aleppo, forteller at det ble betale fire millioner pund for å få ham frigitt.

Les også: Over en million har flyktet fra Syria

Forholdsregler

I Damaskus har velstående mennesker lært å ta sine forholdsregler for å unngå å bli bortført. De bytter ut de fine bilene sine mot mindre prangende kjøretøyer, kler seg enklere enn før og går ikke alene på gaten hvis de kan unngå det.

– De fleste kidnapperne er ute etter å skaffe seg penger. De organiserer bander som bortfører folk, og oppfører seg som krigsherrer som utnytter usikkerheten i Syria, sier Rami Abdulrahman, som leder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Kidnappingene er bare én form for grove brudd på menneskerettighetene i det krigsherjede Syria. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International la i mars fram en rapport som viste at opprørere ofte begår likvideringer og andre overgrep, som bortføringer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus