Nord-Korea ber flere land vurdere evakuering

ØKT SPENNING: Nord-Koreas leder Jim Jong-Un (t.v.) virker under et massemøte innkalt av sentralkomiteen i Nord-Koreas regjeringsparti. (Foto: Scanpix/AP)
ØKT SPENNING: Nord-Koreas leder Jim Jong-Un (t.v.) virker under et massemøte innkalt av sentralkomiteen i Nord-Koreas regjeringsparti. (Foto: Scanpix/AP)

Nord-Korea sier de ikke kan garantere sikkerheten til ambassadene og internasjonale organisasjoner i landet, og har bedt flere land vurdere evakuering av sine ambassader i Pyongyang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske myndigheter har fått beskjed om at sikkerheten ikke kan garanteres etter 10. april, i tilfelle det da vil oppstå en væpnet konflikt.

Også Russland mottok fredag en forespørsel om å vurdere evakuering av sine ambassader i hovedstaden Pyongyang.

– Russland er i tett kontakt med USA, Kina og Sør-Korea i spørsmålet om evakuering av ambassaden, oppgir utenriksminister Sergej Lavrov til det russiske nyhetsbyrået RIA.

Truende stemning

I tillegg har ikke navngitte kilder opplyst til det tyske nyhetsbyrået DPA at Tyskland har blitt bedt om å vurdere evakuering.

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua melder, med henvisning til diplomatiske kilder, at flere ambassader har fått samme henvendelse fra Nord-Korea.

Uttalelsen betyr trolig at Kinas ambassade er blitt bedt om å vurdere samme spørsmål.

Les også: USA tror Nord-Korea snart vil angripe

Vurderer

Talsmann Denis Samsonov ved den russiske ambassaden sier på telefon fra Pyongyang at man har vurdert henvendelsen fra myndighetene, men foreløpig ikke har planer om evakuering.

– En representant for Nord-Koreas utenriksdepartement foreslo at Russland vurderer å evakuere de ansatte ved Russlands ambassade. Vi er i prosessen med å fatte en avgjørelse, sier han til russiske medier.

Han sier også at det ikke er noen ytre tegn på spenning i den nordkoreanske hovedstaden.

Les også: – Halvøya er en kruttønne som kan smelle

– Psykologisk spill

Dermed når spenningen på den koreanske halvøya stadig nye høyder.

Torsdag uttalte kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen, leder i Forsvarets høgskoles mediegruppe, til ABC Nyheter at «den koreanske halvøya nå er en kruttønne».

– Det er et omfattende psykologisk spill som nå foregår. Det er definisjonen av «brinkmanship»; kunsten å balansere på randen av krig, forklarte Bøe-Hansen.

Trykk her for å lese mer om Bøe-Hansens analyse av situasjonen

Tror ikke på tredje verdenskrig

I starten av mars uttalte den britiske Nord-Korea-eksperten Aidan Foster-Carter til ABC Nyheter at trusselen om atomkrig er tatt opp til et helt nytt nivå.

– Dessverre kan nok dette speile landets nye leder, Kim Jong-un. Det virker for meg som en ung og ikke veldig intelligent mann som lager støy, var dommen fra Foster-Carter.

Han stilte seg likevel tvilende til at truslene faktisk kan ende i en atomkrig.

– Jeg har fulgt Nord-Korea i over 40 år, og det har vært mye støyende retorikk gjennom årenes løp. Det vil nok fortsatt være en stund til tredje verdenskrig.

Les mer: – Fortsatt en stund til tredje verdenskrig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus