Martin (83) har vært ute én gang på to år

Martin Bottolfsen og kona Kari. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys.
Martin Bottolfsen og kona Kari. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys.

Siden han ble pasient ved Sør-Tromsøya sykehjem har Martin Bottolfsen (83) vært på tur én gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martin Bottolfsen (83) har vært på Sør-Tromsøya sykehjem i til sammen to år. På den tiden har han vært på tur én gang, og tre ganger på balkongen, melder Nordlys.

Avisen sammenligner situasjonen med den til fanger som sitter på høyt sikkerhetsnivå i Tromsø fengsel. Disse har daglig lufting i én time om vinteren og 1,5 timer om sommeren.

Helseminister Jonas Gahr Støre sier til Nordlys at han ikke vil innføre nasjonale retningslinjer, men mener alle bør få komme seg ut.

– Jeg mener alle eldre burde ha mulighet til å komme seg ut, sier helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Nordlys, og viser til forskriften om verdighet i eldreomsorgen. – Ansvaret for at denne blir fulgt er det kommunen som har.

Les også: Vil sende eldre til Thailand

Bekrefter

– Svært få får komme ut og få frisk luft enten det er sommer eller vinter, sier enhetsleder Johan Robertsen til Nordlys.

–Vi har ikke en eneste beboer på Sør-Tromsøya som ikke trenger assistanse for komme seg ut. Med den grunnbemanning vi har, betyr det at vi har veldig begrenset kapasitet til å ta dem med ut. Vi er helt avhengige av pårørende og frivillige.

Robertsen mener regjeringen ikke oppfyller den såkalte verdighetsgarantien for eldre.

– Selv det å ta en tur på balkongen er vanskelig, fordi Martin må ha hjelp til å kles på. Jeg vil nødig mase på personalet, de har mer enn nok, sier kona Kari Bottolfsen (82).

Les også: Høyre vil satse på omsorgsteknologi

– Overhodet ikke akseptabelt.

– Det er ingen tvil om at dette overhodet ikke er akseptabelt. Vi må ha mulighet til å gi våre eldre en tur i det fri med jevne mellomrom. Jeg mener at Martin Bottolfsen var med da vi hadde en veldig hyggelig dag ute hos «Gutta på skauen» i Tromsdalen. Det er en type fokus på eldre og aktivitet som er veldig bra, og som vi må få til mere av, sier ordfører i Tromsø Jens Johan Hjort til ABC Nyheter.

– Det er kommunens ansvar å sørge for at kommunens eldre har det bra.

– Jeg vil nå snakke med byråden for helse og omsorg om situasjonen og diskutere tiltak for å få en annen situasjon på dette området. Når det er laget forskrifter for oss ligger det som et selvfølgelig premiss at de skal overholdes. Vi har en meget utfordrende økonomisk situasjon, men vi må innrette oss på en slik måte at vi overholder fastsatte forskrifter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus