Schengen-brudulje på Senterparti-landsmøtet:

Får Navarsetes støtte til å holde Bulgaria og Romania utenfor

Får Navarsetes støtte til å holde Bulgaria og Romania utenfor
Får Navarsetes støtte til å holde Bulgaria og Romania utenfor

Senterungdommens leder Sandra Borch og andre på Sp-landsmøtet krever gjeninnføring av passkontroll på grensa. Fra partilederen får de støtte i hvert fall når det gjelder bulgarere og rumenere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Schengen-avtalen

Schengen-avtalen innebærer at landene som deltar, blant dem Norge, har en felles ytre grensekontroll, men fri fart av folk uten kontroll fra det ene landet til det andre innenfor.

Alle EU-land utenom Storbritannia, Irland, Kypros, Bulgaria og Romania deltar i Schengen-samarbeidet.

Les mer om Schengenavtalen hos regjeringen

LOEN I STRYN (ABC NYHETER): Landsmøtet til Senterpartiet kan denne helgen komme til å holde fast på å få Norge ut av Schengenavtalen - trass i at partiets programkomité bare ønsker å utrede spørsmålet.

- Vi må ta veksten i kriminalitet fra utenlandske gjenger som nå bare kan komme til Norge gang på gang, på alvor, sier Senterungdommens leder Sandra Borch til ABC Nyheter.

Hun står i spissen for å få landsmøtet til å kreve utmelding av Schengenavtalen, noe som innebære passkontroll på grensa til Sverige og andre land vi nå kan reise til uten pass.

- Kommer Bulgaria og Romania inn i Schengen, blir ikke problemene mindre, sier Borch.

Partileder Liv Signe Navarsete kvier seg for å støtte forslaget, selv om Senterpartiet hele tida har vært motstander av å bli med i Schengensamarbeidet. Det innebærer felles ytre grensekontroll og fri ferdsel uten grensekontroll innad blant landene som er med.

Men nå slår hun fast overfor ABC Nyheter at hun i hvert fall ikke vil ha Bulgaria og Romania inn i Schengen-området:

- Vi har vært for utmelding av Schengen. Vi stemte i mot da Norge sluttet seg til - og ser resultatet: Voksende kriminalitet, sier Navarsete.

- Samtidig vet vi at når samarbeidet har vært så lenge, er det vanskelig å pakke igjen en pakke som er åpne. Men jeg skal være åpen for debatten Senterungdommen reiser her, legger hun til.

- I EU er det nå diskusjon om å slippe Bulgaria og Romania inn i Schengen-fellesskapet. Hvilket råd bør Norge som deltaker i Schengen-samarbeid gi om full Schengen-deltakelse for disse to landene?

- Jeg mener det er fornuftig å si nei til dem, svarer Navarsete.

- En fare vi må stå imot

I EU har de to medlemslandene Bulgaria og Romania håpet på å bli medlemmer av den passfrie Schengen-sonen i 2011. Frykt for kriminalitet og mer fattigdomsinnvandring har gjort at Tyskland, Frankrike, Nederland og Finland har motsatt seg dette.

De to landene håpet på å få et positivt vedtak på et ministermøte i Brussel 7. mars. Men Tyskland gjorde klart at de ville nedlegge veto dersom det kom til en avstemning, hvilket ikke skjedde.

Tysklands innenriksminister Hans-Peter Friedrich understreker i et intervju med Der Spiegel at det skal være fritt fram for arbeidsinnvandrere, men la til (ABC Nyheters oversettelse):

- Betyr fri bevegelse i Europa at vi en dag må regne med at mennesker overalt i Europa som tror at de kan leve bedre av sosialhjelp i Tyskland enn i deres egne land, kan komme til Tyskland?

- Denne faren må ikke få bli til virkelighet.

- Kriminelle gjenger

- De som vil komme for å arbeide, vil jo ikke få problemer selv om de må vise pass, understreker Senterungdommens leder Sandra Borch overfor ABC Nyheter.

- Det handler om at folk fra Schengenområdet som blir tatt for kriminelle handlinger i Norge og blir sendt ut, skal bli stoppa på grensa når de kommer tilbake, sier hun.

- Nå ser vi at dømte er tilbake med en gang. NRK meldte for eksempel om en kriminell utlending som kom tilbake åtte ganger – i løpet av ett år.

- Blir det ikke stusselig å innføre passkontroll til og fra Sverige og Danmark?

- De fem sekundene det tar å vise passet, tar jeg meg råd til for å begrense organiserte banders virksomhet. De er i ferd med å bli veldig store i Norge, svarer Borch.

- Nå er det jammen på tide

Senterungdommen fikk støtte av stortingsreprsentant Jenne Klinge fra landsmøtets talerstol fredag.

- Det er jammen på tide at vi får gjeninnført passkontrollen på grensa! Det er ikke snakk om å stenge grensa. Det å dra opp et pass, tar ikke lange tida. Det dreier seg om å hindre fri flyt av kriminelle. Etter 2001 da Norge ble medlem av Schengen, har økningen av internasjonal kriminalitet blitt stor. Til tider har opptil 50 prosentav dem som sitter i norske fengsler, vært utlendinger, sier Klinge.

- Programkomiten forslår å utrede spørsmålet om Schengenavtalen. La oss heller støtte Senterungdommens forslag. I Storbritannia som ikke er med i Schengen, er bare 3-5 prosent av de innsatte i fengslene utlendinger, sier hun.

- Det er viktig å si at Sp er åpen for arbeidsinnvandring. Det å vise fram et pass, er ikke til hinder for arbeidsinnvandring, presiserer Klinge, som er Senterpartiets justispolitiske talskvinne på Stortinget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus