Facebook vil ta over mobilen din

HJEM, KJÆRE HJEM: Nå skal telefonen handle om folk, ikke apper, mener Facebook.
HJEM, KJÆRE HJEM: Nå skal telefonen handle om folk, ikke apper, mener Facebook.

Invaderer Android-hjemskjermen med Facebook Home.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for ryktene har ikke Facebook planer om å lansere en egen telefon. Torsdag kveld norsk tid holdt selskapet med Mark Zuckerberg i spissen en pressekonferanse hvor det på forhånd ble spekulert i både Facebook-mobil og -operativsystem.

- Men vi ønsker ikke å lage noen av disse tingene som bare noen få mennesker kommer til å bruke. Vi vil mer enn det. Vi ønsker å lage den beste Facebook-opplevelsen for alle mennesker på alle telefoner, innledet Zuckerberg under seansen. Det vil han gjøre med Facebook Home, en hjemskjerm for Android skreddersydd for å få siste nytt fra nettsamfunnet som det første du ser når du skal bruke telefonen din. I dag er telefonene våre designet rundt apper først, ikke mennesker. Nå skal det bli omvendt. Du skal ikke lenger måtte åpne Facebook-appen for å få alle oppdateringer.

- Hjemskjermen er sjelen til telefonen. Du ser på den 100 ganger om dagen. Vi mener den bør være helt personlig, sier Facebook-sjefen.

Les også: - Dette er fremtidens SMS

Cover Feed

Facebook Home består av en familie med apper. Det er et "apperating system", som Wired så fint kaller det.

Selve hjertet i Facebook Home er Cover Feed, en visuelt rik nyhetsstrøm på hjemskjermen som består av alskens oppdateringer fra Facebook, det være seg statusoppdateringer, bilder, delte lenker og så videre. Du sveiper til venstre (eller høyre) for å bla deg gjennom oppdateringene.

Fra Cover Feed kan du også foreta deg mange vanlige Facebook-aktiviteter. Hvis du ser et bilde du liker, trenger du bare å dobbeltklikke på det. Hvis du vil kommentere bildet, trykker du på kommentar-ikonet nederst til høyre, så vil et kommentarvindu sprette opp over bildet, og herfra er det bare å skrive i vei. Når du er ferdig, kan du enkelt sveipe det vekk - og så gå til neste oppdatering.

Facebook sier Cover Feed skal vise deg den viktigste informasjonen fra nyhetsstrømmen din på nettsamfunnet. Men du får også opp notifikasjoner, som de omtaler som den kritiske informasjonen. Notifikasjonene dukker opp i en egen liste, og trykker du for eksempel på én av dem, åpnes den i selve Facebook-appen.

Les også: Facebook introduserer lydmeldinger

Chat Heads

Et siste viktig element i Facebook Home er Chat Heads, en helt ny måte å håndtere meldinger og nettprat på. Med Chat Heats kan du snakke med hvem som helst uansett hva du gjør på telefonen din. Et Chat Head er et lite rundt ikon som viser profilbildet på den tilhørende brukeren. Får du en melding fra en person, dukker dette ikonet opp på skjermen. Trykker du på ikonet, får du opp et meldingsvindu hvor du kan prate i vei. Det fungerer med både Facebook-meldinger og vanlige tekstmeldinger. Ikonene kan flyttes rundt på skjermen, eller fjernes helt om du ikke ønsker å ha de der.

Appene dine da?

Selv om Facebook ønsker å skifte fokus fra oppgaver og apper til mennesker og innhold, vet de fremdeles at førstnevnte er viktig. Derfor kommer Home med en egen såkalt "app launcher" hvor du kan åpne appene dine fra. Du kan selv velge hvilke apper som skal oppholde seg her. Øverst fra denne app launcheren kan du enkelt skrive statusoppdateringer, laste opp bilder eller sjekke inn på steder. Les også: Her er årets beste mobiltelefoner

Når og hvordan?

Så hvordan får du Facebook Home, lurer du kanskje på nå? 12. april slippes appen for nedlasting på Google Play. Det er riktignok bare i USA, andre land vil følge etter. I starten er imidlertid bare et fåtall Android-enheter støttet, nærmere bestemt HTC One, HTC One X, Samsung Galaxy III, Samsung Galaxy S4 og Samsung Galaxy Note II. Dersom du har den nyeste Facebook-appen, vil du få opp en nedlastingslenke i denne. Facebook lover å slippe nye versjoner av Home hver måned med både nye funksjoner og støtte for flere enheter, så forhåpentligvis vil brukere av flere telefoner få muligheten til å prøve ut programvaren etter hvert.

Les også: Facebook-tabbene du bør unngå

Ny mobil

I tillegg annonseres også Facebook Home Program, som vil gjøre det mulig for telefonprodusenter å implementere programvaren i sine telefoner. Samsung, Sony og HTC er allerede med på laget. Sistnevnte er allerede klar med en ny telefon som kommer med Facebook Home forhåndsinstallert. HTC First heter denne, som i tillegg til Facebook Home, vil komme med en 4,3-tommers skjerm, Android 4.1 Jelly Bean og en tokjerners Qualcomm Snapdragon 400-prosessor. Den minimalistiske telefonen vil komme i fire forskjellige farger og koste 99 dollar hos AT&T i USA, rundt 580 kroner. Om den vil komme til Norge er uvisst.

Samleside: Facebook

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus