Alvdal-moren anker forvaringsdom

Tingrettsdommer Petter Jean Johnsen (midten) og meddommerne under den såkalte gjerdrumsaken i Nedre Romerike tingrett. Foto: NTB scanpix
Tingrettsdommer Petter Jean Johnsen (midten) og meddommerne under den såkalte gjerdrumsaken i Nedre Romerike tingrett. Foto: NTB scanpix

For første gang er en kvinne her i landet dømt til forvaring i en sedelighetssak. Den 48 år gamle moren er tidligere dømt for overgrep i Alvdal-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAKTA:

* En 48 år gammel kvinne og hennes tidligere ektefelle (49) er tiltalt for seksuelle overgrep og vold mot kvinnens datter i tidsrommet fra 1990 til januar 1998.

* Rettssaken starter i Nedre Romerike tingrett i Lillestrøm mandag 4. mars.

* Overgrepene skjedde ifølge tiltalen i Gjerdrum i Akershus fra jenta var i femårsalderen til moren og stefaren flyttet til Alvdal i begynnelsen av 1998.

* Kvinnen er tidligere dømt til 15 års fengsel for tilsvarende overgrep mot to av sine andre barn, samt to nabobarn i Alvdal i Hedmark.

* Begge de tiltalte nekter straffskyld.

* Kvinnen ble fredag dømt til 14 års forvaring i Nedre Romerike tingrett, som en fellesstraff med Alvdal-dommen. Mannen ble dømt til seks års fengsel.

Fakta om forvaring:

Forvaring er en reaksjon norske domstoler kan ta i bruk når vanlig tidsbestemt fengselsstraff ikke anses å være nok til å verne samfunnet mot lovbryteren.

* Ved forvaringsdom kan den dømte i prinsippet risikere å bli sittende bak murene resten av sitt liv ved at straffen kan forlenges med fem år om gangen.

* Retten skal fastsette en tidsramme med en minstetid på maksimalt ti år og en maksimumstid på opptil 21 år. Men dommen kan senere forlenges ut over denne grensen.

*Forvaring i 21 år er dermed lovens strengeste straff.

* Det er spesielt der personer står bak gjentatte tilfeller av alvorlige vinningsforbrytelser, seksualforbrytelser eller grov vold eller drap at forvaring kan bli aktuelt.

Fredag dømte Nedre Romerike tingrett henne til forvaring i 14 år etter at hun har blitt kjent skyldig i seksuelle overgrep også mot sin eldste datter. Minstetiden er satt til sju år. Dommen er i tråd med aktors påstand.

Det er allerede klart at kvinnen anker dommen.

– Hun er bestyrtet over dommen og mener seg uskyldig dømt. Vi har allerede bestemt at vi anker dommen, sier kvinnens forsvarer, advokat Steffen Brandstad til NTB.

Les også: Ber om at Alvdal-moren blir dømt til 14 års forvaring

Fellesstraff

Kvinnen ble dømt for seksuelle overgrep og vold mot sin nå 27 år gamle datter. Overgrepene skjedde da familien bodde i Gjerdrum i Akershus fra 1990 til 1998, det vil si fra jenta var fem år gammel. Tidligere er kvinnen dømt til 15 års fengsel for seksuelle overgrep mot sine to yngste barn og to nabobarn i den såkalte Alvdal-saken. Fredagens forvaringsdom er en fellesstraff med Alvdal-dommen.

– Vi mener det uansett ikke er grunnlag for å idømme en forvaringsdom i denne saken. Det er ikke den påkrevde gjentakelsesfare på løslatelsestidspunktet, sier forsvarer Brandstad. Han viser til at kvinnen allerede soner en dom på 15 år etter Alvdal-saken, og vil være nærmere 60 år når hun løslates.

De rettspsykiatrisk sakkyndige mener at det er stor fare for at kvinnen vil begå nye overgrep mot barn. De mener kvinnen er pedofil, har en dyssosial personlighetsforstyrrelse og tydelige psykopatiske trekk.

Retten finner ingen formildende omstendigheter. Den beskriver omsorgssvikten kvinnens datter har vært utsatt for som «massiv og av til dels sjokkerende art».

Retten mener det er vanskelige å få noe eksakt bilde av de seksuelle overgrepene, men har kommet til at overgrepene har hatt et betydelig omfang og har framstått som svært krenkende for den fornærmede kvinnen.

Les også: – Stor fare for at Alvdal-moren begår nye overgrep mot barn

Også stefar anker

Aktor, statsadvokat Svein Holden, sier til NTB at han synes retten har kommet til en god og riktig avgjørelse.

– Retten har delt vårt syn både når det gjelder skyldspørsmålet og straffeutmålingen, sier Holden.

Også jentas tidligere stefar står tiltalt i saken. Han ble fredag dømt til fengsel i seks år, også det for seksuelle overgrep og vold. Også han anker dommen.

– Jeg har orientert min klient om resultatet. Han har hele tiden nektet seg skyldig på samtlige tiltaleposter, og anker til lagmannsretten, sier hans forsvarer, advokat Harald Stabell, til NTB.

Erstatning

Nedre Romerike tingrett har dømt både moren og den tidligere stefaren til å betale 27-åringen 350.000 kroner hver i oppreisningserstatning. 27-åringen fikk i februar i år 1,9 millioner kroner i erstatning fra Gjerdrum kommune, som vedgår å ha sviktet sine oppgaver og gjort feil da den ikke fulgte opp bekymringsmeldinger om jenta.

Barnevernet blir også sterkt kritisert i dommen.

– At barnevernet har sviktet totalt, er ingen formildende omstendighet, heter det blant annet.

Retten mener også at det er et tankekors at dersom jenta hadde blitt tatt alvorlig i 2001, kunne overgrepene mot barna i Alvdal-saken ha vært unngått.

Jenta, som ble igjen i Gjerdrum da familien flyttet til Alvdal, var bekymret for sine to småsøken. Det ble sendt en bekymringsmelding til barnevernet i Alvdal for å få undersøkt saken. Det ble ikke gjort noe.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus