Ny frykt for fugleinfluensa i Kina

Artikkelen fortsetter under annonsen

En sjette person har omkommet av H7N9-fugleinfluensaviruset i Kina, melder statlige medier fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i landet har slaktet store mengder fjørfe ved et marked i Shanghai der viruset har blitt oppdaget.


Det siste dødsfallet var en 64 år gammel bonde som døde i Huzhou i provinsen Zhejiang øst i landet, melder AFP.

Han er antatt å være blant 14 tidligere bekreftede tilfeller av H7N9 blant mennesker, og er den andre personen fra Zhejiang som dør av denne varianten av viruset. Det har vært fire dødsfall i Shanghai, Kinas forretningssentrum.

Smitter ikke mellom mennesker

Myndighetene i byen har også uttalt at de overvåker en person som har vært i nærkontakt med en av de avdøde, og som behandles for influensalignende symptomer. Masseslakten av fjørfe ble gjennomført ved Huhuaimarkedet vest i Shanghai etter at viruset ble påvist hos duer, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har forsøkt å tone ned frykten for H7N9-varianten av viruset, og uttaler at det ikke finnes bevis for smitte fra menneske til menneske, men at det er avgjørende å finne ut hvordan viruset smitter mennesker.

Les også: – Forskning på farlige virus er ute av kontroll

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykt for mutasjon

Som H5N1-varianten, som vanligvis sprer seg fra fugler til mennesker ved direkte kontakt, frykter eksperter at slike virus kan mutere til en variant som lett smitter mellom mennesker, med potensiale for å utløse en pandemi.

De første to dødsfallene som følge av viruset, som ikke tidligere hadde blitt sett hos mennesker, skjedde i februar, men ble ikke rapportert til myndighetene før i slutten av mars. Forsinkelsen skyldes ifølge myndighetene at det tok tid å fastslå bakgrunnen for sykdommen.

Eksperter er bekymret for at viruset later til å ha spredd seg over et stort geografisk område, med sykdomstilfeller ikke bare i Shanghai, men også i de omkringliggende provinsene Zhejiang, Jiangsu og Anhui.