Senterpartiets landsmøte:

Navarsete: - Gullalder for Senterpartiet!

Partileder Liv Signe Navarsete holder åpningstalen på Senterpartiets landsmøte i Loen Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix
Partileder Liv Signe Navarsete holder åpningstalen på Senterpartiets landsmøte i Loen Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix

- Senterpartiet er inne i en storhetstid! Det sier Sp-lederen som oppsummerer at regjeringen ikke har gitt bøndene nok inntektsvekst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOEN I STRYN (ABC NYHETER): Det var den optimistiske startreplikken til partileder Liv Signe Navarsete da hun fredag formiddag åpnet Senterpartiets landsmøte.

- Vi er midt inne i den lengste perioden Senterpartiet har sittet i regjering. Grasrotpartiet har større innvirkning på norsk politikk, enn noen gang. Når partihistorien skal skrives, vil denne perioden bli skrevet i gullskrift, fortsatte hun og oppsummerte:

Boka ble en flopp

- Vi har sikra at den evigvarende norske vannkrafta skal tilhøre det norske folket. Vi har sikra differensiert arbeidsgiveravgift og gitt bøndene en større kronemessig vekst i inntekten enn noen gang før. Vi har stoppet Erna Solbergs sulteforing av norske kommuner.

- Og som samferdselsminister har jeg for første gang fått til en satsing i tråd med nasjonal transportplan, sa hun.

Forut for landsmøtet var det spenning om biografien Elisbath Skarsbø Moen skulle lansere om Sp-nestleder Ola Borten Moe. Etter lanseringen og reaksjonene er lettelsen til å ta og føle på blant senterpartistene, som føler at boka mer rammer forfatteren enn nestlederen deres.

Les også: Kritiserer nachspiel-beskrivelse av Borten Moe

Fra rystelse til politikk

- Vi har blitt shaken, but not stirred, sa Navarsete i sin landsmøtetale.

Talende for situasjonen er at partiet på humoristisk vis hadde montert en tørketrommel på rommet der de inviterte til et pressetreff før landsmøtet.

- Hva er den politiske forskjellen mellom deg og Ola Borten Moe, Navarsete?

- Tenk at noen spør om det! Det kan sammenfattes med at jeg er mer opptatt av de mindre kommunene, de mindre sykehusene, jordbruket i utkanten. Det er noe i dette med strukturtenkning, sier Sp-lederen til ABC Nyheter.

- Men vi er enige om mye mer enn vi er uenige i, presiserer hun.

Mot systemtvangen

- Vi er viktige fordi vi fronter kampen mot systemtvang i regjeringen. Noe av kilden til systemtvangen finner vi i den økonomiske teorien som siden krigen har fått utvikle seg til enetanke uten rom for alternative ideer, sa Sp-lederen og forklarte:

- I dag vet vi at verdens største finanskonsern i årevis levde i sin egen verden. De rundlurte folk og norske kommuner. Denne nyliberalismen vant definisjonsmakta. Resultatet ble en finanskrise, så en økonomisk krise.

- Problemet er at liberalismen ikke ser forskjell på på penger, aksjer og fond – og på realøkonomien: De konkrete produktene, faktiske varer og tjenester, sa Navarsete, som ga nyliberalismen navn:

- EU, EØS og WTO.

I omtalen av konflikten mellom henne og nestleder Ola Borten Moe, blir det påstått at sistnevnte er nærmere høyresiden i denne typen ideologiske vurderinger.

Les også: Høyre og Frp vil samarbeide med Ola Borten Moe

Tok en landbruks-sjanse

Navarsete tok også sjansen på å trekke fram regjeringens landbrukspolitikk som eksempel på systemtvangen Senterpartiet klarer å ta et oppgjør med - ett år etter at rasende bønder for første gang på mange år brøt landbruksforhandlingene.

Daværende landbruksminister, avtroppende Sp-nestleder Lars Peder Brekk, la fram et tilbud bondeorganisasjonene ikke kunne leve med.

Les: Bøndene stanser maten i raseri mot regjeringen

- Senterpartiet mener det er selvsagt at verdens viktigste yrke skal ha inntektsmuligheter på linje med alle andre grupper i samfunnet, sa Navarsetet til landsmøtet.

- Ikke gitt bøndene nok

Hun har også tall å slå i bordet med:

- Faktum forteller at jordbrukssektoren de siste ti åra har hatt en årlig vekst i arbeidsproduktiviteten på 6,3 prosent per år. Det er tre ganger så mye som resten av Norge.

- Men rasjonaliseringa i jordbruket blir ikke anerkjent, framholdt Sp-lederen.

- Du sa at jordbruket burde få ta ut gevinsten av rasjonaliseringen de har gjennomført. Mener du at regjeringen har latt bøndene få det de siste åtte årene?

- Nei. De har fått for lite av den sjøl. Ikke minst trenger de inntekter til nødvendige investeringer, slår Liv Signe Navarsete fast overfor ABC Nyheter.

Gleder seg over olje i nord

Navarsete slapp så nyheten om at regjeringen i dag godkjenner planene om å bygge ut Aasta Hansteen-feltet 300 km vest for Bodø. Dristenheten for feltet blir lagt til Harstad, helikopterbasen til Brønnøysund og forsyningsbasen til Sandnessjøen.

- Det viser at Nord-Norge får del i oljeeventyiret - også uten oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, sa Navarsete, og utløste den til da største applausen fra delegatene.

Saken er oppdatert


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus