Kjøleanlegget ved atomkraftverk Fukushima var ute av drift

For andre gang på en måned var kjølesystemer ved det ødelagte atomkraftverket Fukushima i Japan ute av drift.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Fukushima-ulykken i Japan

• 11. mars 2011 ble den nordlige delen av Japan rammet av en voldsom tsunami etter et kraftig jordskjelv. Over 15.000 mennesker omkom i vannmassene.

• Kjempebølgen slo ut kjølesystemene til tre reaktorer ved atomkraftverket Fukushima Daiichi 240 kilometer nord for Tokyo. Alle tre reaktorkjernene smeltet ned.

• Det tok to uker å stabilisere reaktorene. Utslippet av radioaktiv stråling er beregnet til rundt 17 prosent av utslippene etter Tsjernobyl-katastrofen i 1986 – historiens verste atomulykke.

• Så langt myndighetene kjenner til, har ingen så langt dødd eller blitt alvorlig syke som følge av Fukushima-ulykken. Men over 100.000 måtte evakueres fra sine hjem.

• Ulykken i Japan vakte sterke reaksjoner i mange land som bruker atomkraft. Tyskland vedtok å avvikle sine kjernekraftverk, og i andre land ble planlagte atomkraftverk utsatt.

Alarmen gikk litt før klokken 14.30 lokal tid (7.30 norsk tid), og teknikere konstaterte raskt at kjølesystemet var stoppet i reaktor nummer 3.

Det ble fikset om lag tre timer etter at alarmen om problemene gikk, ifølge TEPCO (Tokyo Electric Power Company).

Årsaken er ennå ikke klar.

Stoppen i kjølesystemet antas ikke å være farlig umiddelbart, men er nok en påminnelse om den skjøre situasjonen ved atomkraftverket.

19. mars i år var det et strømbrudd som slo ut systemene som kjøler ned tre bassenger med brukt atombrensel.

Fukushima-kraftverket ble rammet av den voldsomme tsunamien i Japan i mars 2011. Ulykken førte til betydelige utslipp av radioaktive stoffer.

Les alt om forrige strømbrudd: Strømbrudd ved ulykkesrammet atomkraftverk

Rotte knyttet til strømbruddet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus