NRK tror Google kan ha misforstått i lekkasjesaken

FRIFUNNET. Sigurd Klomsæt har blitt frifunnet i Oslo tingret for lekkasje av Breivik-bildene, men politiet har anket saken. (Foto: NTB scanpix)
FRIFUNNET. Sigurd Klomsæt har blitt frifunnet i Oslo tingret for lekkasje av Breivik-bildene, men politiet har anket saken. (Foto: NTB scanpix)

NRK avviser at de fortalte Google at bilder av Anders Behring Breivik var lekket til dem fra politiet ved et uhell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag ble det kjent at Google Norge-sjef Jan Grønbech ga støtte til Sigurd Klomsæt i den såkalte lekkasjesaken.

Via en advokat tok Google før påske kontakt med politiet i Asker og Bærum for å fortelle om en henvendelse om de lekkede bildene i februar i fjor.

Bakgrunnen var at en ansatt fra NRK hadde tatt kontakt med søkemotorselskapet i et forsøk på å få fjernet bildene av Breivik. Årsaken som ble oppgitt var at en person i politiet hadde gjort en tabbe ved å gi ut bildene, ifølge Google.

Direktør Per Arne Kalbakk i NRKs nyhets- og programdivisjon sier til Nettavisen at det hele kan skyldes en misforståelse.

– Vi har snakket med medarbeideren vår som var i kontakt med Google i februar 2012. Han mener at han ikke har sagt dette, og min vurdering er også at han ikke kan ha sagt det fordi han ikke kjente til hvem som er kilden, og heller ikke gjør det i dag, sier Kalbakk.

Bakgrunn: Google-sjef: – Politiet lekket Breivik-bildene

– Ville unngå kildejakt

Grunnen til at NRK tok kontakt med Google, var at de oppdaget at bildene av Breivik var preget med vannmerke. De hadde også fått tips om at politiet var på kildejakt i 22. juli-saken.

NRK ønsket å unngå at kilder ble avslørt og ba derfor Google om å fjerne bildene, ifølge Kalbakk. Etter telefonsamtalen sendte NRK en epost til Google-sjef Grønbech. I denne eposten ble det spesifisert hvilke url-er, eller internettadresser, de ønsket fjernet.

– Det kan ha blitt noen misforståelser i telefonsamtalen mellom vår ansatte og Google. Politiet var nevnt i samtalen, men vår ansatte mener at han ikke sa at politiet hadde levert ut bildene. Men han kan ha uttrykt seg utydelig eller han kan ha blitt misforstått hos Google, sier Kalbakk til Aftenposten.

Les også: Refset politiets arbeid i Klomsæt-saken

– Vil godta avhør

Politiet har fått oppgitt navnet på NRK-medarbeideren. Kalbakk sier personen vil la seg avhøre, så sant det ikke dreier seg om forhold som går inn på kildevernet.

Politiadvokat Knut Skavang i Asker og Bærum politidistrikt fryktet at det over ett år etterpå kunne være vanskelig å finne fram til hvem fra NRK som tok kontakt med Google

Googles advokat Knut Glad sier Grønbech står inne for innholdet som ble overbrakt politiet, selv om NRK nå tilbakeviser opplysningene.

– Hvorvidt det foreligger noen misforståelse eller ikke får bli opp til andre å vurdere. Eposten sendt til politiet 22. mars i år gir uttrykk for hvordan Jan Grønbech oppfattet samtalen med NRK, sier Glad til Nettavisen

Sigurd Klomsæt ble utpekt som kilden til lekkasjen av bildene av Breivik og mistet advokatlisensen sin. I straffesaken som gikk for Oslo tingrett i vinter, ble han imidlertid frifunnet for anklagene.

Les også: Amper Klomsæt benektet lekkasje

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus