Tromsø-leger i lukket møte med Gahr Støre

TRAVLE DAGER: Jonas Gahr Støre har hendene fulle om dagen. (Foto: NTB scanpix)
TRAVLE DAGER: Jonas Gahr Støre har hendene fulle om dagen. (Foto: NTB scanpix)

De ansatte snakket ut om sine bekymringer rundt nedskjæringer ved sykehuset i Tromsø i et møte med helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste tiden har Universitetssykehuset Nord-Norge vært preget av uro. De ansatte har trukket paralleller til det som skjedde ved sykehusene i Oslo.

Mange er bekymret fordi de mener at kutt tvinges gjennom i en uforsvarlig prosess som går for fort.

UNN havnet nylig også i medienes søkelys fordi sykehuset topper statistikken over pasientinfeksjoner.

Helse- og omsorgsministeren hørte på de ansattes synspunkter i et lukket møte med tillitsvalgte da han besøkte sykehuset torsdag. Både leger, sykepleiere, fysioterapeuter og flere andre yrkesgrupper var representert.

– Det var en interessant samtale om utfordringer og muligheter ved Universitetssykehuset Nord-Norge – med særlig vekt på muligheter. De ansatte er opptatt av faglige investeringer og satsinger ved sykehuset, og det er ting jeg tar med meg tilbake til kontoret, sier Støre til NTB.

– Bedre samarbeid

Han har inntrykk av at miljøet er blitt bedre på sykehuset den siste tiden.

– En tilbakemelding jeg opplever både fra ledelsen og de ansatte, er at det er blitt bedre kontakt. Det er mer involvering av ansatte og bedre forankring av beslutninger, sier Støre.

De ansatte mener å ha fått støtte for mange av sine synspunkter, ifølge tillitsvalgt for overlegene Glenn Stamnes-Larsen. Han synes det ble et godt møte med helseministeren, som han opplevde som lyttende og interessert.

– Vi fikk komme til orde og fikk tatt opp de fleste kjerneområder av ting vi har kjent på i det siste, sier Stamnes-Larsen. Han er et stykke på vei enig i beskrivelsen av at samarbeidet med ledelsen er blitt bedre.

– I hvert fall har ledelsen gjort noen håndgrep for å få bedre dialog. Det gjenstår å se om det fører til konkret forbedring, sier han.

Kuttet sengeplasser

I februar vedtok sykehusets styre å kutte 37 sengeplasser for å bruke de innsparte midlene på nyinvesteringer. Nevro- og ortopediklinikken ble sterkest berørt av kuttene.

Vedtaket førte til at flere hundre sykehusansatte spontandemonstrerte i protest mot beslutningen.

Snart fikk helsearbeiderne støtte fra fagbevegelsen og andre grupper. Om lag 20 organisasjoner, fagforbund, brukerorganisasjoner og legeforeningen ved UNN sluttet seg til et opprop som krevde faglig forsvarlig behandling for svake pasientgrupper.

Stamnes-Larsen sier prosessen rundt kuttene fortsatt er noe uavklart. Temaet kommer opp på nye møter med sykehusdirektøren og klinikklederne i nær framtid.

– Det er gjort et vedtak i styret, men det finnes mulighet for å justere ting, sier overlegen.

Forsvarer endringer

Støre bemerker at protestaksjoner som den ved UNN er en rettighet som ansatte har til å si fra om ting som opptar dem ved arbeidsplassen.

Han mener likevel at forholdene ved et relativt nytt og moderne sykehus som UNN gjør at prioriteringsdebatten blir lettere. Andre sykehus sliter med nedslitte bygninger og mye vedlikehold, påpeker han.

– Det er en erkjennelse av at det skjer forandringer når det gjelder behandling og metoder. Jeg fikk besøke kreftavdelingen, der pasienter nå kan reise hjem etter et par dager mens de tidligere måtte være innlagt mye lengre. Det å bygge riktig og tilpasset, er alltid en utfordring, sier Støre.

Kreftbehandling, akuttmedisin, traumeorganisering, kirurgisk akuttberedskap og viktigheten av lik tilgjengelighet til helsetjenester, var andre temaer under statsrådbesøket.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus