Mobilen fyller 40 år

Onsdag er det 40 år siden den første mobilsamtalen fant sted. Telefonen veide en kilo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martin Cooper hadde nok ingen anelse om hvordan mobilen ville se ut og bli brukt 40 år senere da han foretok den aller første mobilsamtalen den 3. april 1973. Da ringte Cooper fra Sixth Avenue i New York med et apparat som veide en kilo og hadde en batterilevetid på 20 minutter.

Cooper var ingeniør i Motorola og ledet et team som jobbet med mobil kommunikasjonsteknologi. Han har senere fortalt at samtalen gikk til en rival, Joe Engel i Bell Labs.

Les også: Den beste mobilen så langt

– Til denne dag hater han det Motorola gjorde den gangen, sier Cooper til teknologinettavisa The Verge.

Han forteller om en heftig kamp mellom Motorola og Bell, og at selskapene hadde et ulikt syn på hva som var fremtiden innen mobilteknologi.

– Kampen med Bell var grunnen til at vi bygde den telefonen. Vi trodde på mobilen fordi folk er mobile. De prøvde å bygge en biltelefon, sier Cooper.

Les også: – Ditt problem om du svindles på mobil

I løpet av 40 år har teknologien gjort enorme fremskritt, og det spås at 900 millioner smarttelefoner vil bli solgt i 2013 – i tillegg til omtrent like mange enklere mobiler.

Ifølge bransjeobservatøren eMarketer vokste annonsemarkedet på mobiltelefon med 178 prosent i fjor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus