— Assange kan føle seg trygg i Sverige

Assange snakker til media i august 2012 fra Ecuadors ambassade i London. Det finnes ikke bilder av ham etter dette. Foto: AP.
Assange snakker til media i august 2012 fra Ecuadors ambassade i London. Det finnes ikke bilder av ham etter dette. Foto: AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Julian Assange vil ikke bli utlevert til USA, hvis man skal tro den profilerte høysterettsdommeren Stefan Lindskog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Saken mot Julian Assange

• 7. desember 2010: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange blir pågrepet av britisk politi på grunnlag av en europeisk arrestordre. Assange er anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010.

• 16. desember 2010: Assange blir løslatt mot en kausjon på 1,8 millioner kroner.

• 24. februar 2011: En britisk domstol beslutter at Assange skal utleveres til Sverige. Assange anker og sier at han frykter at svenskene vil utlevere ham videre til USA. Der risikerer han å bli stilt for retten på grunn av WikiLeaks' publisering av tusenvis av lekkede ambassadedokumenter.

• 2. november 2011: En ankedomstol opprettholder utvisningsbeslutningen. Assange anker nok en gang.

• 30. mai 2012: Britisk høyesterett stadfester at Assange skal utleveres til Sverige.

• 16. august 2012: Assange får politisk asyl i Ecuador.

(Kilde: Reuters)

– Julian Assange vil ikke bli utlevert til USA om han kommer til Sverige, sa Stefan Lindskog under et foredrag i Adeleide, Australia.

Han sa også at saken mot WikiLeaks-grunnleggeren i Sverige var et stort rot, ifølge Australias nasjonale nyhetsbyrå AAP. Han kritiserer dermed påtaleadvokat Eva Finne som nylig måtte gi fra seg saken.

– Det burde aldri være et lovbrudd å avsløre lovbrudd begått av andre stater, sa Lindskog på Universitetet i Adeleide onsdag kveld.

Frykter utlevering

Julian Assange har siden 19. juni 2012 oppholdt seg på Ecuadors ambassade i London. Han fikk politisk asyl i Ecuador i august, men kan ikke forlate ambassaden fordi han da vil bli arrestert av britisk politi og utlevert til Sverige der han etterforskes for to tilfeller av seksuelle overgrep sommeren 2010.

Han frykter at dersom han drar til Sverige vil han utleveres til USA der han etterforskes for å ha frigitt tusenvis av hemmelige militære og diplomatiske rapporter gjennom organisasjonen Wikileaks.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet publiserte Wikileaks en video der amerikanske militære skyter og dreper sivile og journalister i Bagdad, Irak.

Se videoen her: Avslører hemmelig video

Utleveres bare dersom samme etterforskning pågår

Høysterettdommeren fortalte uvanlig detaljert om hva han mente var det juridiske rotet i Assange-saken i Sverige.

— Assange vil bare kunne utleveres dersom Sverige etterforsket ham for de samme forhold som USA gjør, sa Lindskog.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlevering av dokumentene vil lite trolig være et lovbrudd i Sverige, som i stor grad beskytter kilder og varslere.

Les også: Gir Assange asyl

Påtaleadvokat Eva Finne ga nylig ifra seg saken mot Assange, som beskrives som et rot av høysterettsdommeren Lindskog. Foto: NTB scanpix.Påtaleadvokat Eva Finne ga nylig ifra seg saken mot Assange, som beskrives som et rot av høysterettsdommeren Lindskog. Foto: NTB scanpix.

Stiller til valg i Australia

Assange mener nylig å ha funnet veien ut av asyl. I et intervju med en australsk nettside forteller han om sin plan for å komme seg til hjemlandet Australia: Hans håp er nå å bli valgt inn i det australske senatet under valget i september, ifølge NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at USA da vil droppe sin etterforskning rundt Assange for å unngå en internasjonal diplomatisk krangel, og at Storbritannia vil følge etter.

Planen er å lansere et WikiLeaks-parti foran neste valg. Assange, som er født i Queensland, vil stille til valg i staten Victoria, og han er fortsatt en populær mann i hjemlandet.

Saken fortsetter under bildetWikiLeaks grunnleggeren i Stockholm i 2010. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.WikiLeaks grunnleggeren i Stockholm i 2010. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.