Sp-representanter mener Borten Moe lammer Sp

ØDELEGGER: Flere sentrale Sp-politikere mener Ola Borten Moe har svekket partiet kraftig. (Foto: NTB scanpix)
ØDELEGGER: Flere sentrale Sp-politikere mener Ola Borten Moe har svekket partiet kraftig. (Foto: NTB scanpix)

Sp-veteran Per Olaf Lundteigen støtter stortingskollega Kjersti Toppe, som mener at konflikten mellom partileder Liv Signe Navarsete og nestleder Ola Borten Moe har lammet partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart tre år med splid og turbulens i Senterpartiet toppet seg med VG-journalist Elisabeth Skarsbø Moens uautoriserte biografi «Ola Borten Moe. Portrett av en pløyboy» som ble gitt ut onsdag.

Borten Moe avviser beskrivelsene og omtaler forholdet til Navarsete som «godt og avklart».

– Jeg kjenner meg ikke igjen i de beskrivelsene, sa han til NTB.

Navarsete sa til NTB at boka inneholder usannheter og at hun opplever beskrivelsene som krenkende.

– Lammet partiet

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe har imidlertid en annen versjon. Til Bergens Tidende sier hun at det dårlige forholdet mellom Borten Moe og Navarsete har lammet partiet.

– Dette har vært veldig lammende for partiet. Alt fokus i mediene har vært på personer, istedenfor politikken. Dette er det jeg får høre fra velgere og tillitsvalgte. «Vi er lei denne kranglingen», sier de til meg. Resultatet av dette er at vi ikke har fått drevet ordentlig politikkutvikling, sier Toppe.

Partikollega Lundteigen er langt på vei enig:

For enhver organisasjon er det avgjørende å bygge troverdighet, ha en klar og tydelig profil og være gjenkjennbar, sier han til TV 2 – samtidig som han gjør det klart at han mener det er Navarsete som står for den gjenkjennelige linjen.

Også stortingsrepresentant for Sp Erling Sande mener at kranglingen har tatt overhånd:

– Borten Moe og alle vi andre har et ansvar for at partiet er mer koordinert og spiller bedre på lag enn det vi har vært vitne til det siste året, sier Sande til NTB.

Les også: Navarsete: – Boka er usann

Ekstra belastning

Toppe sier at konflikten i partiledelsen har vært ekstra belastende for Navarsete, som hun mener ikke har fått arbeidsro.

– Liv Signe har hatt det veldig tøft. Det å være partileder og statsråd tilsier at man har en hektisk arbeidsdag. Alt som forstyrrer, virker inn negativt. Partilederen må ha folk rundt seg som hun kan stole på og som drar i samme retning, sier Toppe.

– Nestlederen har ikke spilt lederen sin god, men heller kjørt egne løp. Dette blir ekstra sårbart for et lite parti, sier hun og legger til at Borten Moes tidlige konklusjon om økt oljeboring har vært uheldig for partiet.

Lundteigen legger til at striden ikke bare handler om personkjemi, men om reelle politiske uenigheter.

– Dette er et spørsmål om politiske veivalg. Senterpartiets røtter og vår fremtid er å være et grønt og jordnært parti, som har fokus på desentralisering, fornybare naturressurser, en aktiv næringspolitikk og like forhold blant folk. Der står Liv Signe Navarsete fjellstøtt, mens Ola Borten Moe har en annen prioritering, sier han til TV 2.

Les også: Borten Moe: – Jeg kjenner meg ikke igjen

– Sladder og trusler

I boka «Ola Borten Moe. Portrett av en pløyboy» omtales forholdet mellom Navarsete og Borten Moe som helt uten tillit og preget av mistenksomhet og trusler. Skarsbø Moen mener konflikten overgår striden i Arbeiderpartiet på 1990-tallet mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg.

– Jeg vil si at Sp-konflikten er verre og mer anstrengt. Den er fylt av sladder og nærmest trusler, sier Skarsbø Moen.

Navarsete sa til NTB onsdag at påstandene ikke er sanne.

– Det er ganske sterkt å oppleve at noen framstiller et forhold mellom to mennesker som hatefullt og preget av trusler. Det er krenkende at noen utenfor, som ikke kjenner oss eller ser oss på nært hold, går i det ene TV-programmet etter det andre og sier vi har et hatefullt forhold. Det er ikke sant, presiserte Navarsete.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus