Her er Treholts nye hjelpere

Her er Arne Treholt (nr tre fra venstre) omkranset av sine støttespillere - Dan Odfjell, Harald Stabell, Kristjana Kristiansen, Andreas Galtung, Uzma Bhatti og Jarle Hegge. Foto: Rettsikkerhetsstiftelsen for Arne Treholts sak
Her er Arne Treholt (nr tre fra venstre) omkranset av sine støttespillere - Dan Odfjell, Harald Stabell, Kristjana Kristiansen, Andreas Galtung, Uzma Bhatti og Jarle Hegge. Foto: Rettsikkerhetsstiftelsen for Arne Treholts sak
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stiftelsen som bærer Arne Treholts navn ber om økonomisk støtte for å forberede nye runder i rettsapparatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Treholt-saken

Arne Treholt (70) ble arrestert 1984 og året etter dømt til tyve års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

Han har hele tiden hevdet sin uskyld.

I 1992 ble Treholt benådet.

I 2010 kom det en bok - «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken» - som startet en heftig offentlig debatt om saken.

Sommeren 2011 ble hans ønske om gjenopptakelse av straffesaken avvist for fjerde gang.

I januar 2012 ble det opprettet en stiftelse som arbeider for gjenopptakelse eller eventuelt også at det anlegges sivil rettssak.

Han bor for tiden på Kypros.

For et år siden ble det opprettet en stiftelse som arbeider for en gjenopptakelse av Arne Treholts sak.

– Det er vanskelig å si hvor mye kapital en vil trenge, men vi burde ha inn noen millioner for å kunne kjøre noen prosesser i rettsapparatet, sier Andreas Galtung som fungerer som stiftelsens sekretær, til ABC Nyheter.

Arne Treholt ønsker selv ikke å kommentere stiftelsens arbeide for sin sak.

– Jeg har forsøkt å skille mellom meg som person og stiftelsen. Jeg blander meg derfor ikke inn i stiftelsens arbeid og disposisjoner. Den skal stå helt fritt i forholdet til meg, skriver han i et epostsvar på spørsmål.

– Trenger givere

I januar i fjor ble stiftelsen godkjent med en grunnkapital på 100.000 kroner. Det er langt fra nok til å anlegge sivil sak slik Treholt tidligere har sagt var en mulighet, og stiftelsen ber derfor om økonomisk støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi holder nå på å avslutte regnskapet, men det ser ut til å havne rundt 350.000 kroner første år. Det er ikke mange givere og vi trenger flere, for det er jo ikke velvilligheten selv man møter, sier Galtung og henviser til motviljen han mener påtalemyndighet og sikkerhetspolitiet viser.

I stiftelsens styre sitter nå en professor, en redermillionær, en rådgiver og to jurister. I tillegg fortsetter advokat Harald Stabell sitt engasjement for mannen som ble dømt som spionasje i 1985.

Treholt og Stabell arbeider videre med spørsmål knyttet til en eventuell gjenopptagelse og mulige søksmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er meget glad for at Harald Stabell fortsatt er villig til å bistå i dette arbeidet, sier Treholt.

Les også: Derfor støtter rederen Treholt

– Da jeg sist var i Oslo orienterte jeg stiftelsen og et utvalg enkeltpersoner om det arbeidet som pågår. Jeg fikk meget gode og nyttige tilbakespill som var til stor hjelp for meg, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at han ble benådet i 1992 har det blitt sådd sterk tvil om grunnlaget for dommen.

Saken har flere ganger vært behandlet av Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker. Hver gang med negativt utfall for Treholt.

Treholts første seier

Stiftelsen har vært lite offentlig omtalt og bruker Facebook for å få spredt sine synspunkter. Denne uken (onsdag) var det 1431 personer som hadde trykket nettsidens tommel opp-knapp for å uttrykke sin støtte.

Like før påske fattet Høyesterett en beslutning som tolkes dit hen at pressen vil få adgang til lydbåndopptakene fra rettssaken.

– Høyesterettskjennelsen er prinsipielt meget viktig, mener Arne Treholt.

– For meg var kjennelsen ekstra gledelig. Det er første gang at en norsk domstol i de snart 30 år jeg har arbeidet med denne saken går mot PST og påtalemyndighetene. Dette til tross for at førstestatsadvokat Lasse Qvigstad førte saken for myndighetene i Høyesterett, sier Treholt som også roser NRKs juridiske rådgiver Ane Stoklands arbeide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken om lydbåndene skal snart opp til behandling i lagmannsretten.

– Høyesteretts avgjørelse er meget, meget viktig. En valgte her å ikke høre på påtalemyndighetenes tåpelige argumenter, sier Andreas Galtung som tror nyhetsmediene vil finne nye ting når lydbåndene etter all sannsynlighet blir frigitt.

– Men bli ikke forbauset om båndene er borte eller at noen mangler, sier stiftelsens sekretær.

ABC Nyheter var onsdag kveld også i kontakt med Dan Odfjell som for tiden ikke ønsker å kommentere sitt arbeide i stiftelsen.