– Nord-Korea har godkjent atomangrep mot USA

– Nord-Korea har godkjent atomangrep mot USA
– Nord-Korea har godkjent atomangrep mot USA

Hæren i Nord-Korea sier at den har fått grønt lys til å starte et «nådeløst» atomangrep på USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse som ble offentliggjort av det statlige nyhetsbyrået KCNA onsdag kveld, sier ledelsen for den nordkoreanske hæren at den formelt informerer Washington om at USAs trusler vil «bli knust med mindre, lettere og ulike kjernefysiske angrepsmidler».

– Den nådeløse operasjonen fra våre revolusjonære væpnede styrker er blitt endelig godkjent, heter det i uttalelsen.

Truslene kommer bare timer etter at det ble kjent at USA sender deler av rakettskjoldet sitt til den amerikanske militærbasen Guam i Stillehavet på grunn av krigstruslene fra Nord-Korea.

– Eksplosjonsøyeblikket nærmer seg raskt. Krigen kan bryte ut i dag eller i morgen, sier det nordkoreanske Forsvaret i en uttalelse onsdag kveld, skriver nyhetsbyrået AFP.

Les også: «Bomber» Washington i ny propagandavideo

– Eksplosjon

Guam, som er amerikansk territorium, er base for rundt 6.000 amerikanske soldater og forsvarspersonell.

Nord-Korea truet også for en måned siden USA med et kjernefysisk forkjøpsangrep, og i forrige uke beordret hærledelsen at landets raketter skulle gjøres klare til kamp. Nå er retorikken ytterligere skjerpet.

– Øyeblikket for eksplosjon nærmer seg raskt, heter det i uttalelsen onsdag kveld.

Men til tross for en vellykket prøveoppskyting i desember, tror de fleste ekspertene at Nord-Korea er årevis unna å ha interkontinentale raketter som kan ramme USA.

Les også: – Soldater i Nord-Korea forberedt på total krig

– En reell fare

USA tar imidlertid truslene på alvor.

Forsvarsminister Chuck Hagel sa onsdag at Nord-Korea utgjør en reell fare, og at USA tar truslene om krig alvorlig.

– Vi tar deres trusler på alvor, sa Hagel da han onsdag talte til en forsamling på USAs National Defense University i Washington.

Tidligere onsdag drøftet Hagel Nord-Korea med sin kinesiske kollega Chang Wanquan på telefon. I samtalen sa Hagel at de to landene bør samarbeide for å stoppe Nord-Koreas «voksende trussel», opplyste Pentagons pressetalsmann George Little.

– Ministeren understreket den voksende trusselen mot USA og våre allierte som utgjøres av Nord-Koreas aggressive jakt på atomvåpen og ballistiske rakettprogrammer, sa Little.

Les også: Sør-Korea klar for kraftig reaksjon mot Nord-Korea

Tror ikke på tredje verdenskrig

I starten av mars førte USA og Sør-Korea sin felles militærøvelse, «Key Resolve», til økt spenning på den koreanske halvøya.

Det utløste trusler om atomkrig fra Nord-Korea, som fulgte opp med kutte nødlinjen til nabolandet.

I den forbindelse uttalte den britiske Nord-Korea-eksperten Aidan Foster-Carter til ABC Nyheter at trusselen om atomkrig er tatt opp til et helt nytt nivå.

– Dessverre kan nok dette speile landets nye leder, Kim Jong-un. Det virker for meg som en ung og ikke veldig intelligent mann som lager støy, var dommen fra Foster-Carter.

Han stilte seg likevel tvilende til at truslene faktisk kan ende i en atomkrig.

– Jeg har fulgt Nord-Korea i over 40 år, og det har vært mye støyende retorikk gjennom årenes løp. Det vil nok fortsatt være en stund til tredje verdenskrig.

Les mer: – Fortsatt en stund til tredje verdenskrig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus