Google-sjef: – Politiet lekket Breivik-bildene

NYE OPPLYSNINGER. En person fra NRK skal ha ringt Google for å redde en politimann som hadde gjort en tabbe ved å lekke bildene. Foto: NTB scanpix
NYE OPPLYSNINGER. En person fra NRK skal ha ringt Google for å redde en politimann som hadde gjort en tabbe ved å lekke bildene. Foto: NTB scanpix

Sjef for Google Norge, Jan Grønbech, mener NRK forsøkte å dekke over at en politikilde tabbet seg ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– NRK var krystallklare overfor meg om at det var politiet som hadde lekket bildene, sier leder for Google Norge, Jan Grønbech til Nettavisen.

Han hevder å ha blitt kontaktet av en person i NRK som ønsket å fjerne googleindekseringen av de omdiskuterte bildene av Anders Behring Breivik like etter at han ble pågrepet på Utøya 22. juli.

Det gjorde personen for å redde en politimann som hadde gjort en tabbe ved å lekke bildene, står det i en e-post avisen har fått tilgang til.

Grønbech og Googles advokat, Knut Glad i Føyen Advokatfirma DA, diskuterte saken, men kom frem til at det var umulig å da bildet allerede hadde hadde blitt publisert hundrevis av ganger.

Har varslet politiet

Politiet hadde lagt inn en nummerkode skjult som vannmerke i et fotografi av Anders

FRIFUNNET. Sigurd Klomsæt har blitt frifunnet for i Oslo tingret, men politiet har anket saken. Foto: NTB scanpixFRIFUNNET. Sigurd Klomsæt har blitt frifunnet for i Oslo tingret, men politiet har anket saken. Foto: NTB scanpix

Behring Breivik. Koden var unik for hvert enkelt foto som ble sendt ut til advokatene, og på den måten kunne de ha kontroll på hvem som hadde lekket bildene om noe skulle skje.

Politiet og påtalemyndigheten mener vannmerket beviser at Sigurd Klomsæt var kilden, men i Oslo tingrett har Klomsæt blitt frikjent. Politiet har likevel anket rettens avgjørelse.

Ifølge Nettavisen har direktør Grønbech nå varslet politiet om at han fredag 10. februar 2012 mottok en telefon fra en person som sa han ringte fra NRK, og ønsket å få bildene fjernet fra søketjenesten.

Les også: Refset politiets arbeid i Klomsæt-saken

– Frikjenner Klomsæt

I et brev til Borgarting lagmannsrett slår Klomsæts advokat, Arvid Sjødin, fast at de nye opplysningene frikjenner Klomsæt.

– Etter at politiet av Oslo tingrett ble kraftig kritisert for en dårlig og ensrettet etterforskning, forventer jeg nå at politiet etterforsker disse opplysningene grundig. Disse nye opplysningene om alternative lekkasjemuligheter må også få betydning for Klomsæts advokatbevilling.

– Det er et stort paradoks at han ble frifunnet i straffesaken, men straffes gjennom et yrkesforbud ved at han er fratatt advokatbevillingen, sier Sjødin til Aftenposten.

Advokaten vet foreløpig ikke hvem skal står bak innringingen, men han presiserer at det jobbes med å finne ut mer om samtalen.

Les også: Amper Klomsæt benektet lekkasje

Vil etterforske hendvendelsen

Politiadvokat Knut Skavang ved Asker og Bærum politidistrikt bekrefter at de har mottatt ny informasjon i saken.

– Vi vil etterforske denne henvendelsen som kom til oss rett før påske. Vi vil prøve å finne frem til hvem som kontaktet Google, og andre opplysninger som kan kaste lys over saken.

Det kan likevel bli en utfordring siden teleselskapene ikke oppbevarer sine logger så lenge som ett år, opplyser Skavang.

NRK stiller seg uforstående til opplysningene, og sier de ikke har vært i kontakt med politiet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus