Nå skal varepiratene straffes hardere

Salget av falske og kopierte varer stiger i Norge og undergraver det lovlydige næringslivet. Nå ser toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse fram til at reglene blir skjerpet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene er i ferd med å sette punktum for arbeidet med å skjerpe kampen mot dem som driver kommersiell omsetning av piratkopierte og forfalskede varemerker.

Den enkelte forbruker som kjøper oppsiktsvekkende billige merkevarer, vil fremdeles gå klar av lovens lange arm.

Bortsett fra dårlig kvalitet og ingen garantier, risikerer kopikjøperne ingen reaksjoner.

Falsk iPhone

I fjor beslagla Tollvesenet nesten 279.000 forfalskede produkter som ble forsøkt importert til Norge. Dette er en solid økning fra tidligere år.

– Vi oppdaget for eksempel at det ble tilbudt falske iPhone 5-modeller på markedet her i Norge allerede før den ekte var tilgjengelig, sier Bjørn Røse for å illustrere hvordan den illegale varehandelen raskt tilpasser seg.

Før påske foreslo justisminister Grete Faremo (Ap) bedre beskyttelse av patenter, varemerker og industrielle rettigheter. Tolldirektøren regner med at forslaget som vil skjerpe straffene for piratvirksomhet markant, vil passere i Stortinget uten særlige endringer. Lovendringen vil øke straffene fra 3 måneder til ett års fengsel og til tre år i særlig alvorlige tilfeller.

Les også: Tollvesenet vil lagre data om bilpasseringer

Mange dør

Hvert år beslaglegger tollvesenet større mengder enn året før av varer som ukontrollert forsøkes tatt inn i landet, eller som er piratkopiert og derfor bryter reglene for beskyttelse av merkevarer eller patenter.

– Mange tenker nok ikke godt nok over det, men dette representerer et alvorlig samfunnsproblem, og det gir veldig store profittmuligheter for dem som driver med det, sier Røse.

– Vi sier at dersom en pris er litt for god til å være sann, så er den nok heller ikke det.

Røse sier at piratbransjen kan virke relativt harmløs med sine forfalskede vesker og klesplagg, men trekker fram tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) som viser at over 200.000 mennesker årlig dør fordi de får effektløs medisin solgt av skruppelløse falsknere. De fleste dør etter å ha tatt malariamedisin uten effekt. Undersøkelser viser dessuten at inntekter fra de falske varene forblir i det svarte markedet hvor kriminelle nettverk opererer.

Les også: Unngå å gå på en luksussmell

«Made in China»

Røse kikker seg rundt på beslagsloftet til tollkontoret i Oslo og Akershus. Det er dagen før loftet skal ryddes og et bredt sortiment ulike varer skal sendes til brenning. Klær, drikke, leker og teknisk utstyr blir brent på 800 grader, alt som et ledd i kampen mot piratkopiering. På loftet er innslaget av esker med påtrykket «Made in China» dominerende.

– Vi vet at Kina alene står for 50 prosent av piratvareproduksjonen, og tar vi med Hongkong og Taiwan så blir andelen 70 prosent. Fra India kommer mye av den piratkopierte medisinen som blir solgt, sier Røse.

Til Norge kommer spesielt kopier av dyre motemerker av klær og vesker. Tollerne som jobber med dette sier de ser veldig mange ute i bybildet utstyrt med vesker merket Louis Vitton eller andre eksklusive navn de vet har en utsalgspris opp mot 20.000 kroner dersom de er ekte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus