– Jeg vil ikke avlive dyrene mine!

Ranitomeya lamasi. Alle foto: Thorvald.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir likevel ikke lov å eie krypdyr i Norge, slik Mattilsynet har foreslått. Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum oppfordrer reptileiere til å avlive dyrene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om reptil-hold i Norge

• Herptiler (reptiler og amfibier) har blitt holdt og avlet som hobbydyr siden slutten av 1960-tallet.

• Det ble totalforbudt i Norge i 1976. Les forskriften her.

• Det anslås at det holdes minst 100.000 dyr ulovlig i dag.

• Norge avliver rundt 500 dyr årlig. Rundt halvparten av disse er utrydningstruede.

• Det norske totalforbudet er et av de strengeste i verden.

• Herptiler holdes i terrarier som replikerer deres naturlige miljø.

• Det finnes rundt 15 000 arter totalt.

• Noen reptiler kan håndteres, men amfibier skal normalt ikke håndteres.

Thorvald har:

Gekkoer:

Lygodactylus williamsi

Gonatodes vittatus

Sphaerodactylus elegans

Sphaerodactylus vincenti

Sphaerodactylus torrei

Frosker:

Dendrobates auratus

Ranitomeya lamasi

Exidobates mysteriosus

Men det har «Thorvald» ingen intensjon om å gjøre.

– Jeg blir så forbanna, jeg koker nesten over av frustrasjon, sier han med rolig stemme til ABC Nyheter.

Han kan ikke stå fram med eget navn i frykt av å bli anmeldt for ulovlig dyrehold.

– Vi som holder disse dyra har jo en egeninteresse i denne saken, men her er det godt faglig begrunnet fra organisasjonene og Mattilsynet og så kommer Vedum med sine personlige meninger og stopper hele prosessen.

Mattilsynet ønsker å myke opp et 35 år gammelt regelverk som forbyr hold av krypdyr som kjæledyr. De la fram et forslag med 20 arter som de mente kunne passe som hobbydyr i Norge. Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier imidlertid nei til slanger i de tusen hjem, ifølge VG.

– Vi sier nei til at folk skal kunne ha slanger og krypdyr i norske hjem. Det er ikke naturlig med slanger i Norge, sier Trygve Slagsvold Vedum til avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Avliver over 200 utrydningstruede dyr årlig

– Er gullfisk så mye bedre?

Og «Thorvald» er ikke den eneste som blir provosert.

– Det er helt utrolig at når en sak har vært så grundig utredet, og når fagetatene tilrår det, så setter han bare en strek over arbeidet. Han har åpenbart ikke satt seg godt nok inn i det, sier Stein Ivar Ramberg, som er formann i Norsk herpetologisk forening, ifølge NTB.

Foreningen mener at så mange som 150.000 slanger og krypdyr kan holdes ulovlig som kjæledyr i Norge. Til sammenligning er det om lag en halv million hunder i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesielt ergerlig mener reptileierene at begrunnelsen for forbudet grunner i at denne typen dyr ikke egner seg i det norske klimaet.

– Man må jo da spørre seg om en undulat eller en gullfisk er så veldig mye bedre egnet? Tvert imot ser vi på det som en fordel at vår dyregruppe ikke egner seg i norsk klima, da vi således omgår problematikken med at fremmede arter etablerer seg i norsk natur, hvilket mange er redde for, sier «Thorvald».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at herptiler (reptiler og amfibier) ikke skal være ute, men inne i terrarier, på samme måte som at fisk holdes i akvarier.

«Thorvald» har tidligere fortalt alt om dyrene sine til ABC Nyheter.

Les hele saken her: Ulovlig dyreglede

– Godt egnet for allergikere

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum sier imidlertid at det er hensynet til dyrevelferden som har vært viktigst når han nå sier nei.

Men det avviser Thorvald.

– Nettopp dyrevelferd har stått sentralt ved utarbeidelsen av lista. Dette er enkle arter og de vanligste artene. Vetrinærer trenger ikke spesialutdannelse for å håndtere en av disse slangene, mener han.

Han påpeker at når alle herptiler er ulovlige har man ikke noe isentiv for å velge de lette, ikke-giftige artene, som er spesielt valgt ut av fagmiljøet.

– Det er klart det finnes reptiler som ikke er egnet for å eie i private hjem. For eksempel vil en grønn iguan kreve for mye plass. Men det samme ser man også med andre dyr. Mange kjøper seg valper når de er små og søte og så klarer de ikke ta seg av dem når de blir voksne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildet Hjemmet til tre av gekkoene og syv av froskene. Hjemmet til tre av gekkoene og syv av froskene.

«Thorvald» påpeker at for mange som ønsker seg selskapsdyr, ikke kjæledyr, vil reptiler være godt egnet. De kan gi mye selskap, uten å kreve at man skal gå tur med dem. De er også godt egnet for allergikere.

– De blir ikke lei seg om du ikke går tur med dem, men noen, som Skjeggadamen setter pris på kroppsvarme og kos og to av slangene på lista, Kongepyton og kongesnok, vil helt fint tåle å bli håndtert, sier reptileieren til ABC Nyheter.